Het archetype van de strijder

De Strijder is een archetype, dat overal terugkomt in onze geschiedenis. Er zijn talloze voorbeelden van landen, goden en mensen, die afgebeeld zijn als strijders in de geschiedenis van de mensheid.

Op dit moment is de strijder misschien wel het archetype, dat het meest dubbele gevoelens oproept. We leren onze jongens en mannen nu om vooral geen agressie te kennen en conflicten te vermijden. Mannen zijn meer op zoek gegaan naar hun vrouwelijke kant met als resultaat liefdevol lijkende mannen zonder kracht.

Onze maatschappij zet erop in, dat mannen gevoel en rustig zijn. Ze krijgen mee, dat ze stil moeten zijn, stil moeten zitten, niet boos mogen zijn en weinig energie mogen hebben. Wij als maatschappij zijn bang geworden voor mannelijke onderdrukking, die voortkomt vanuit de schaduwzijde.

Als de Strijder goed ontwikkeld is, dan vecht hij voor zijn doelen, is hij loyaal aan datgene waar hij in gelooft, bereikt hij wat hij wil bereiken en draagt daarin bij aan een betere wereld. Hieronder het archetype met zijn schaduwzijden.

Agressie

Als we denken aan strijders, dan hebben we vaak als eerste een relatief agressief beeld in ons hoofd. Een strijder moet een bepaalde vorm van ‘vechten’ in zich hebben. Maar voor ons dagelijks leven is dit eerder agressie in de vorm van ´alles halen uit een competitie en daarin winnen en succesvol zijn´. Dus je wilt niet die man worden, die boos wordt om iedereen, die hem aantikt in de kroeg. Die vol woede om zich heen loopt te schreeuwen of te slaan. Maar je wilt ook niet die man zijn, die niet voor zichzelf kan opkomen, over wie iedereen overheen loopt en die zichzelf en zijn gezin niet kan verdedigen in woorden of daden.

Als je ‘strijd’ op een gezonde manier in je leven hebt ontwikkeld, dan kun jij vechten voor die dingen waar jij voor staat. Maar je hoeft je niet druk te maken om alles daarbuiten om. Jij voelt niet de drang om jezelf te bewijzen zonder reden. Een strijder strijd niet voor zijn eigen ego, maar voor een groter goed.

Doelgericht

Het gedrag van jou als Strijder hangt vast aan jouw doel. Wat is voor jou belangrijk genoeg om voor te vechten? Een Strijder snapt dat het draait om actie, mooie woorden of grote onhaalbare doelen passen niet bij de Strijder. Een man, die dit ontwikkeld heeft, start altijd bij het verbeteren van zichzelf.

Aanwezig

Als je de Strijder volledig hebt ontwikkeld, dan ben jij aanwezig in het moment, je ‘staat aan’. Je ziet de gevaren, je bent je hier bewust van. Je oefent en je traint of het nu een goed of moeilijk moment is. Jij traint om jezelf en de wereld beter te maken. Een Strijder heeft verder duidelijk, dat het leven eindig is, hij voelt de angst voor de dood niet. Juist de kortheid van het leven zorgt ervoor, dat hij er het belang van inziet.

Aanpassingsvermogen

Strijders plannen en trainen de belangrijke momenten zo goed mogelijk. Je doet dit op een creatieve manier, jij kunt je aanpassen waar nodig. Je hebt zoveel kwaliteiten, dat het niet uitmaakt als het even anders gaat. Ondanks alles wat er gebeurt, zorg jij ervoor, dat jij je doel behaalt. Strijders gaan voor effectieve manieren, ze zoeken de zwakheid van de tegenstander en daar spelen ze op in. Vaak leven ze minimalistisch, ze weten wat nodig is en ze weten ook direct wat niet nodig is. Strijders kunnen gevoelens loslaten en hun omgeving achter zich laten als dit nodig is. Of ze nu weg moeten bij een bedrijf of afscheid moeten nemen van vrienden, als duidelijk is dat dit het beste is dan doet een strijder dat.

Loyaliteit

Bij een volledig ontwikkelde strijder draait het niet om zichzelf of zijn ego. Een strijder vecht voor een groter goed. Zo kan hij vechten voor zijn land, voor een Godheid, voor het behalen van een taak of dat hij opkomt voor de minder bedeelde. Dit grote beeld zorgt er direct voor, dat hij zich niet druk hoeft te maken om de kleine zaken in het leven. Zijn doel is zo groot, dat het belangrijk genoeg is om zijn tijd aan te besteden.

Discipline

Een Strijder heeft de controle over zijn lichaam en geest. Hij kan zichzelf beheersen op elk moment. Hij handelt nooit uit woede of vanuit zijn ego. Hij gebruikt zijn energie en zijn lichaam zoals hij dat wil, bewust gekozen op de hem best lijkende manier. De Strijder maakt keuzes, hij bepaalt wat hij doet, waarom, hoe en wanneer. Een ontwikkelde Strijder kent ook zijn eigen grenzen en snapt, dat die grenzen soms opgerekt moeten worden. Hij kiest er bewust voor om dit te doen. Alles staat in verhouding tot het grote doel, dit zorgt ervoor, dat hij vol discipline leeft.

Emotioneel vrij

Een Strijder kan ervoor kiezen om emotioneel vrij te zijn, als dit nodig is. Zo snapt hij, dat het belang van zijn taak soms zo groot is, dat emoties alleen maar in de weg staan. Hij heeft maar één duidelijk doel en daar gaat hij voor. Een goede strijder kan dit loslaten als hij terugkomt van de strijd, met de mensen om zich heen, die van hem houden. Door juist op dat moment de emoties toe te laten, geeft het verschil weer tussen een ontwikkelde Strijder en één van de schaduwzijden.

Keuzes maken

Een Strijder kan keuzes maken, ook de keuzes, die soms pijn doen. Het ligt in de natuur van de Strijder om bepaalde dingen kapot te maken. Als je dit als Strijder goed doet, dan sloop je alleen de dingen, die gesloopt moeten worden. Dus je gaat weg bij je werk voor een nieuwe kans. Als dit niet goed gaat, dan heeft de Strijder de neiging om te blijven gaan voor nieuwe kansen zonder door te zetten voor de lange termijn.

De Strijder met zijn schaduwzijden

Zoals ook bij het archetype van de Koning, zie je twee verschillende schaduwzijden. Aan de ene kant de Sadist (de overontwikkelde strijder) en aan de andere kant de Masochist (de onderontwikkelde strijder).

De schaduwzijde - De Sadist

Zoals misschien wel duidelijk is geworden, lopen mannen het gevaar om dit archetype te veel te ontwikkelen. Ze nemen van afstand van hun emoties, gaan geen diepgaande relaties aan. Wel heeft deze man een strakke focus op het doel, dat behaald moet worden. Dit zijn de soldaten, die terug komen en die zich niet meer aan kunnen passen aan de situatie in het thuis front. Ze missen de missie en de focus, die ze hadden. Ze sluiten zich af van de wereld om zich heen.

Dit kan herkenbaar zijn bij soldaten, maar in het burgerlijke leven zie je dit ook terugkomen in veeleisend werk. Mannen, die 100 uur in de week maken als minister, advocaat, dokter of ondernemer.

Deze mannen verliezen het totale beeld van een mens zijn, ze slaan door in hun functie en in sommige gevallen zijn ze hierin op zoek naar macht voor zichzelf. Deze mannen kunnen veel bereiken op een specifiek domein, maar het gaat bijna altijd ten koste van hun familie of vrienden.

Doordat een Sadist zijn emoties niet meer voelt, kan hij doorslaan en lomp, bot en vernietigend worden. Hij kan pijn doen aan de zwakke in de samenleving, zonder reden. Zo kan het zijn dat de Sadist zulke hoge verwachtingen heeft van zijn 4-jarige zoon dat hij die nooit zal kunnen behalen. Hij leeft van missie naar missie, zonder dat hij een groter doel ziet.

Deze man kan zijn vrouwelijke energie niet omarmen en vindt het verschrikkelijk als hij gezien wordt als vrouwelijk. Zo zet hij zich af tegen, in zijn ogen, vrouwelijk eigenschappen zoals zachtheid, verbinding en liefde.

Dit type man kan geneigd zijn om een workaholic te worden. Totaal verslaafd aan zijn werk en daar geeft hij alles voor op. Dit doet hij niet alleen in crisissituaties, maar de hele tijd door.

De schaduwzijde - De masochist

De masochist is het type man, dat de Strijder eigenschap niet heeft ontwikkeld. Hij voelt geen kracht en energie. Hij is zwak, laat over zich heenlopen en kan zich gedragen als een bange man of zwakkelijk. Hij komt niet voor zichzelf en zijn familie op en kan dit ook niet. Hij heeft geen persoonlijke grenzen en stelt deze ook bijna niet. Dit doet hij in zijn werk en in zijn relaties.

Deze man maakt niet de keuze om uit die situatie te stappen. Ondanks het feit, dat deze situatie hem elke dag pijn kan doen. Zo blijft hij bij een partner, die hem vernedert of een baas, die elke dag tegen hem schreeuwt.

Op een dieper niveau lijkt hij te genieten van de pijn, omdat dit aandacht is en past bij het beeld, dat hij heeft van zichzelf. Hij ziet zichzelf namelijk ook als ‘zwak’.

Mannen met deze schaduwzijde hebben de neiging om zich soms te uiten als een Sadist. Zo doen ze heel lief tegen een vrouw, cijferen zichzelf helemaal weg, doen alles voor haar. Als ze dan toch geen interesse in hem heeft, dan is ze opeens een ‘bitch’ of ‘slet’. Zo kan het ook, dat hij zich thuis helemaal aanpast en daarom op het werk andere mensen fysiek of mentaal probeert te vernederen.

Wat kan je doen om de strijder te ontwikkelen?

  • De energie van de strijder is hard nodig in deze tijd. We hebben mannen nodig, die voor zichzelf en hun omgeving kunnen zorgen en die eerlijk en loyaal de wereld in kijken.
  • Er zijn een aantal manieren om deze energie in jezelf te ontwikkelen, denk hierbij aan:
  • Lichamelijk bezig zijn, vooral een vechtsport zoals boksen of MMA.
  • Mediteer over de zin van het leven en de dood.
  • Train om je niet te laten leiden door de mening van anderen.
  • Ontdek je eigen waarden en oefen om daarnaar te leven.
  • Doe juist die dingen, die jij spannend vindt.
  • Creëer een plan voor jouw leven.
  • Maak jezelf harder, denk aan koude douches of doorzetten qua pijn tijdens het hardlopen bijvoorbeeld.
  • Ontdek wat jouw principes zijn.
  • Maak je leven simpel, minder spullen, geen schuld, weet wat je eet.
  • Ontwikkel gewoonten.

Hieronder staan de andere blogs over dit onderwerp!

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.