Een zinvol en nuttig leven

Heb je wel eens het gevoel dat jij je de hele dag druk loopt te maken over allerlei zaken? Je maakt je druk om de file, de kleren die je aan wilt maar die nog in de was zitten, de regen, een opmerking van je collega, de lange rij in de supermarkt. Als dit gebeurt, heb je dan ook vaak het idee dat dit jou weer moet overkomen? Dat je slachtoffer bent van de wereld waarin je leeft en dat alles en iedereen tegen jou is?

In dit artikel geven we je een ander beeld op de wereld. Niet per se een positief en vrolijk beeld, meer één die zich richt op de waarde, die we zelf aan de wereld toe kunnen voegen. Zelfs als het leven niet leuk is of ronduit klote. We gaan je leren om een zinvoller en interessanter leven te leiden.

Laten we beginnen met de opmerking, dat de wereld geen plek is waar alleen maar goede dingen gebeuren. Het is simpelweg niet waar, dat alles goed kan gaan in je leven. Dat je nooit ergens voor moet vechten en dat de bergen de hemel in reizen. We hebben het in de westerse wereld goed voor elkaar en dat zorgt ervoor dat we op zoek zijn naar geluk. De lat ligt hierbij hoog; wij moeten slim zijn, knap zijn, goede schoenen hebben, leuke kinderen hebben, die ook nog eens goed zijn in sporten en slim zijn. Je snapt het punt: we willen veel, we willen alles.

Vaak komt dit gevoel van alles willen vanuit een ontevredenheid. We zijn niet tevreden met ons leven en daarom gaan we op zoek naar instant geluk. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit veel feesten, alcohol drinken, veertig paar schoenen kopen of te snaaien. We willen ons niet naar voelen of pijn hebben, dus lossen we dat op deze manier op de korte termijn op.

Pijn hoort erbij.

De eerste les die we dan ook vandaag mee willen geven is dat pijn en verdriet bij het leven hoort. Het hoort erbij om soms in de korte termijn geluk op te geven, zodat je op de lange termijn grote dingen kunt bereiken. Dit voelt vast anders als je zelf midden in een jaar van strijd zit, maar achteraf kun je zien wat het je opgeleverd heeft. Dus in plaats van jezelf de vraag te stellen: ‘Hoe stop ik om mezelf klote te voelen?’, is het constructiever om jezelf af te vragen : ‘Waarom voel ik mezelf klote’. Accepteren dat je je even minder voelt is ook al een grote stap op weg naar een beter gevoel.

Creëer je waardes

In de training hebben we een deel geschreven over een missie, waar jij naar leeft en de kernwaarden die bij jouw gedrag horen. Op deze manier probeer je bij jezelf te ontdekken wat de dingen zijn waar jij voor wilt vechten. Wat is het jou waard om door een mindere periode te gaan? Of blijf je liever je comfortabele leven leiden, waarbij je redelijk vaak ontevreden bent?

Als je ervoor kiest om te leven naar je missie of kernwaarden, als je deze voor jezelf wilt schrijven, houdt dan rekening met de volgende aspecten: ze moeten positief zijn voor de wereld, er moet makkelijk mee te beginnen zijn en je moet ze kunnen controleren.

Een aantal voorbeelden van waardes zijn:

  • Eerlijk
  • Open-minded
  • Avontuurlijk
  • Creativiteit
  • Behulpzaam
  • Ambitieus
  • Loyaal

De waardes, die je kiest passen misschien nog niet allemaal bij jou als persoon, maar als je ernaar gaat leven, dan verbetert je leven automatisch en zal het steeds makkelijker worden ernaar te leven.

Als het goed is heb je nu een duidelijker beeld van wie je wilt zijn. Maak je er niet druk om als het niet perfect is, dat is het namelijk nooit. Maar begin vooral met het leven naar de waardes die je beschreven hebt. Zorg ervoor dat je jezelf hierin onder de loep blijft nemen. Je waardes veranderen in de loop van je leven, omdat je jezelf ontwikkelt.

Kom in actie!

We zijn niet zo goed in het veranderen van zaken in ons leven, ook al zouden die beter voor ons zijn. Onze hersenen zijn erop gebouwd om weinig nieuwe dingen te doen en om vooral alles hetzelfde te laten. Om de dingen te doen zoals wij denken dat we zijn. Ik zal het uitleggen. Ik heb een vriend, die veel sport en vaak ook nog vroeg in de morgen. Op een dag vroeg ik hem hoe hij dat voor elkaar kreeg; waar haalt hij de discipline vandaan? Hij vertelde mij dat het voor hem geen discipline was, hij was een sporter en daardoor kon hij niet anders dan het leven leiden wat daarbij hoort. We zien ditzelfde terug bij veel mensen die ergens in uitblinken. Deze mensen zijn zichzelf vaak gaan zien als sporter, kunstenaar, ondernemer, liefdevolle vader en ga zo maar door. De opoffering die ze daarvoor moeten doen is voor hun totaal geen punt. Het hoort zo bij wie ze zijn, dat ze dit er zeker voor over hebben.

Wat als jij jezelf nog niet ziet als die sporter en je nu aan het wachten bent op je motivatie om iets te veranderen? Er bestaat een cirkel beschreven door Mark Manson. Van motivatie naar actie van actie naar inspiratie en van inspiratie naar motivatie. Je kunt ervoor kiezen om deze cirkel op ieder punt te starten. Het idee hierin is dat je start bij de actie, je begint gewoon. Je hebt geen motivatie, je hebt geen zin. Eigenlijk doet het er helemaal niet toe, jij wilt leven naar je waardes en daar hoort dit bij. Doe het dan gewoon, maak een start en begin.

Action - Inspiration - Motivation

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.