Hooggevoelige kinderen (HSK) met liefde opvoeden

Heb jij een hooggevoelige kind (HSK)? Dan zal je waarschijnlijk soms tegen zaken aanlopen die je nog niet (her)kent. Je wilt vol liefde je hooggevoelige kinderen opvoeden. Ze hebben veel mooie eigenschappen, denk aan creativiteit, inlevingsvermogen, eerlijkheid, gewetensvolheid, een groot rechtvaardigheidsgevoel en ze zijn begaan met anderen.

Hieronder een aantal tips die helpen om te zorgen dat jij als ouder nog energie overhoudt, terwijl je tegelijkertijd natuurlijk ook het beste wilt voor je kind.

Tip 1: Hooggevoelige kinderen kunnen zich interesseren in specifieke zaken als de dood, het leven, het ontstaan van mensen, het heelal, het einde van de wereld.

Hooggevoelige kinderen hebben de neiging nieuwsgierig te zijn. Ze willen van alles weten rondom een specifiek onderwerp. Soms kan dit als ouder lastiger zijn dan voor de kinderen zelf. Geef kinderen de ruimte om de vragen te stellen. Ze stellen de vragen niet voor niks, antwoord zoals: ‘dat is nog niet voor jouw leeftijd’ of ‘daar praten we niet over’, zorgen alleen maar voor meer nieuwsgierigheid of voor ontevredenheid en onbegrip. Maar geef een antwoord op het ontwikkelingsniveau van het kind en als je het zelf even niet weet, zeg dan dat je het uit gaat zoeken en erop terug komt. Of stel voor om het samen uit te gaan zoeken.

Tip 2: Geef HSK de ruimte.

HSK kunnen zich goed creatief uiten. Vaak zijn ze zelf creatief bezig zonder zich druk te maken om de wereld om hun heen. Ze kunnen hier ook helemaal in opgaan. Geef ze de ruimte hiervoor. Soms mag sociaal contact gestimuleerd worden, maar doe dit vooral als je kind dit zelf ook wil. HSK zijn vaak moe van de hele schooldag, van alle prikkels die ze binnen gekregen hebben en zijn dan graag thuis zonder al te veel gedoe om zich heen. Veelal geven kinderen dit wel aan, maar als dit niet zo is heb je als ouder de taak om de prikkels bij je kinderen te doseren. Geef dan duidelijk bij je kind voordat het naar school gaat aan of het die dag mag spelen of niet.

Tip 3: Geniet in de natuur.

HSK voelen zich goed in de natuur, ze kunnen het nodig hebben om daar op te laden. Hoog sensitieve kinderen krijgen veel prikkels binnen, dus deze verwerken is heel belangrijk. Het is belangrijk dat kinderen in hun lichaam terecht komen en dat kan dan bijvoorbeeld door door de bossen te struinen, in bomen te klimmen, te rennen, verstoppertje en tikkertje te spelen, dieren te gaan zoeken, etc.

Tip 4: Geniet van de wijsheid

Hooggevoelige kinderen zijn vaak emotioneel wijs voor hun leeftijd. Geef ze de ruimte om hierover te praten, Ze hebben het nodig om nieuwe dingen te leren en de diepgang in de gesprekken hierover is belangrijk voor HSK. Dus luister goed naar ze en neem de tijd. Heb je die tijd even niet, geef dit dan bij ze aan en zeg wanneer het wel gaat lukken. Wellicht is het een idee dat je kind het verhaal even opschrijft, zodat jullie het er later over kunnen hebben.

Tip 5: Geef je HSP kind de ruimte om zichzelf te zijn.

Vermijd oordelen en straffen. Hooggevoelige kinderen zijn zich vaak al heel bewust van hun eigen fouten, ze zijn in hoge mate zelfkritisch en perfectionistisch. Ga dus het gesprek met ze aan in plaats van te straffen. Hierdoor bereik je eerder het gestelde doel (nadenken en woorden geven aan gevoelens en gedrag). HSK voelen onrecht en oneerlijkheid heel goed aan, ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dit zorgt al voor veel spanning, straffen versterkt dit alleen maar.

Tip 6: Zorg voor een gezond slaapritme en voedende (in plaats van alleen maar vullende) voeding.

Alle kinderen hebben natuurlijk energie nodig maar bij hooggevoelige kinderen loopt deze energie sneller weg. Zorg er daarom voor dat dit ook weer wordt aangevuld. Doe dit door gezonde voeding en een goed slaapritme. Eten kan soms lastig zijn, kijk wat wel mogelijk is, vaak zit het probleem in de structuur dus kijk eens of rauw eten beter werkt dan gekookt of andersom. Er zijn heel veel mogelijkheden om je kinderen gezond op te voeden. Slapen kan ook een dingetje zijn voor hooggevoelige kinderen. Vaak gaan ze liggen te piekeren als ze tot rust komen. Of ze dromen heftig, waardoor ze je ‘s nachts nodig hebben.

Tip 7: Houd rekening met de ‘antennes’ van je kind

Hooggevoelige kinderen kunnen last hebben van kleding die niet lekker zit of bijvoorbeeld geluid wat harder binnen komt. Zoek hierin naar een manier die past bij jouw kind. Luister hierin naar je kind. Hoe leuk legging ook kan zijn, als je kind het niet wil dragen zit het waarschijnlijk echt niet fijn. Dus leer je kind hierin kennen! Onder aan dit artikel staat een video hierover.

Tip 8: Wees hun voorbeeld, wees congruent

Leef zelf op zo’n manier dat jij een voorbeeld bent voor je kinderen. Als jij vraagt van je kinderen om eerlijk te zijn, wees dit dan zelf ook. Als jij wilt dat je kinderen dapper zijn en hun uitdagingen aangaan, doe dit dan zelf ook. Wees daarnaast congruent naar je kind. Als hij of zij vraagt of er wat is als jij je verdrietig voelt en jij ontkent dit, dan leer je je kind op dat moment: het klopt niet wat jij aanvoelt. Dus zeg dan dat je verdrietig bent en waarom, maar je hoeft er niet over uit te wijden.

Doe alles vanuit liefde.

Mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid, download dan hieronder het E-book of kom naar een lezing.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.