HOOGGEVOELIG EN HET CORONAVIRUS

Afgelopen week hebben we vele mensen gesproken over de onrust in de wereld. Veel HSP waren onrustig, sliepen slecht en hadden een naar onderbuikgevoel.

Iemand schreef: ‘Ik doe al veel om voor mezelf te zorgen. Ik eet gezond, wandel en sport veel, mediteer en toch voel ik me angstig’.

Een ander persoon belde en zei: ‘Ik ben heel onrustig en moe, heb buikpijn van de stress. Ik trek alles wat er in de buitenwereld gebeurt me zo aan, dat het me maar moeilijk lukt om te ontspannen’.

Weer iemand anders vertelde: ‘Ik ben normaal gesproken al een beetje hypochonder, maar als ik nu maar even hoest of kuch, slaat meteen de angst toe dat ik besmet ben met het Coronavirus’.

Omdat er zoveel onrust is onder HSP-ers zullen wij ons best doen om jou daarbij te helpen. We zullen dit doen door vanuit diverse uitgangspunten naar het leven met het Coronavirus op dit moment te kijken:

1. HSP-ERS HOUDEN VAN STRUCTUUR IN HUN LEVEN

Jij gedijt er waarschijnlijk het best bij als je weet hoe je dagen gaan verlopen en waar je aan toe bent. Het geeft je een gevoel van controle.

Wat je echter mag leren is dat dit schijn is. Controle ergens over hebben zit in je hoofd en nergens anders. Niet in het leven, zoals je dat leeft. Want daar kan altijd een kink in de kabel komen, op ieder moment. Dus in het echte leven is niets onder controle.

Met dat gegeven is het wellicht interessant om te kijken naar het volgende punt:

2. HOEVEEL SLECHTE GEBEURTENISSEN BLEKEN NA VERLOOP VAN TIJD BEST GOED TE HEBBEN UITGEPAKT?

Wat was de invloed van die slechte gebeurtenis op de persoon die je geworden bent? Wat is een belangrijk iets wat je eruit geleerd hebt? Veel ervaringen tijdens je leven waren pijnlijk en misschien zijn ze dat nog steeds, maar vaak geven alle schijnbaar slechte momenten je een zetje in de voor jou goede richting. Als je op deze manier naar het Coronavirus gaat kijken, het is op dit moment een slechte ervaring voor iedereen, wat zou het je dan op kunnen leveren in je leven? Of misschien doet het dat nu al, omdat je niet meer door het leven rent? Je samen met je dierbaren bent? Door de angst ineens weer beseft wat echt belangrijk voor jou is in je leven? Je door het besef dat je zo maar ineens ziek kan worden, je je dromen meer gaat zien, waardoor je straks op een andere manier in actie kunt komen?

3. KAN JE ERVOOR ZORGEN DAT DE BUITENWERELD JE MINDER BEÏNVLOEDT EN JE MEER DURFT TE KOERSEN OP JE BINNENWERELD?

Ons advies hierin is:

• FOCUS op dat wat er op dit moment is. Je wereld is waarschijnlijk een stuk kleiner dan normaal voor je. Geniet van de rust, de warmte, de verbinding met jezelf

• MEDITEER. De een vindt het prettig om dit meteen in de ochtend te doen als je wakker wordt, de ander ’s avonds om de dag rustig af te sluiten. Er zijn allerlei soorten geleide meditaties te vinden op het internet (op YouTube bijvoorbeeld) of via de apps op je telefoon. Je kan denken aan Headspace of Meditation Moments van Michael Pilarczyck.

• BEWEEG. Op YouTube of via een fitness app vind je allerlei soorten beweegmomenten, die bij jou passen. Maak daar ook echt een moment voor jezelf van of doe het samen met je kinderen. Zo geef je ook nog eens het goede voorbeeld ;-).

• EET GEZOND. Gebruik deze periode om je eetpatroon eens onder de loep te nemen. Wat kan er volgens jou beter? Of wat zou je graag willen veranderen?

• LAAT JE INSPIREREN. Waar houd jij van? Tekenen? Schilderen? Fotograferen? Websites bouwen? Koken? Het maakt niet uit wat het is, maar kijk of je hier nog meer over te weten kunt komen.

• RUIM OP. Een opgeruimde omgeving zorgt vaak ook voor een opgeruimd hoofd. Begin eens met je kledingkast. Welke kledingstukken heb je al meer dan een jaar niet aan gehad en kunnen dus weg?

• ZORG VOOR JE EIGEN STRUCTUUR BINNENSHUIS. Wees lief voor jezelf en wissel momenten, die nuttig en zinvol zijn af met relaxmomenten.

• DOE EENS IETS WAT JE NORMAAL GESPROKEN NIET ZO SNEL ZOU DOEN. Ga bijvoorbeeld Wordfeuden met vrienden om zo contact te houden. App eens met een vriendin die je al een tijdje niet hebt gesproken. Of videobel met iemand die je graag even wilt spreken. Maak een gek kapsel of probeer andere make up uit.

Concluderend kunnen we stellen, dat het een leuke uitdaging voor de HSP-er is om de binnenwereld in te trekken en de buitenwereld even te laten voor wat deze is.

Het helpt hierbij als je ’s morgens even het nieuws leest via de NU-app of de NOS-app en ’s avonds nog een keer. Laat andere andere buitenwereldzaken even voor wat ze zijn en neem bovengenoemde tips ter harte.

Laat je ons weten of je er iets aan hebt en of je wellicht aanvullingen hebt?

Blijf gezond en bekrachtig jezelf, zodat je sterker uit deze pittige periode komt!

Wil je meer weten over hooggevoeligheid download dan ons E-book.

Mocht je vastlopen en behoefte hebben aan positiviteit, dan zou onze facebookgroep ook iets voor jou kunnen zijn!

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Mede - eigenaar Victorr.

Patricia Keetman

Patricia werkt als kindercoach, hsp coach en geeft trainingen over hooggevoeligheid.