Wat is faalangst?
Als je praat over faalangst dan denk je misschien aan mensen die niks meer weten te zeggen bij een sollicitatiegesprek of iemand die de nacht voor een toets niet in slaap kan vallen. Je hebt het gevoel alsof datgene wat je kunt doen zo fout kan gaan dat je de gevolgen daarvan niet kan dragen. Soms is deze angst groot en direct aanwezig, maar ook vaak zit deze angst in kleine dingen. Je durft een mail niet te versturen en je stelt dit uit, je levert je verslag voor je opleiding maar niet in, omdat het misschien niet perfect genoeg is.
Maar wat heeft dit te maken met hooggevoeligheid?
Hooggevoelige mensen hebben de neiging om hun acties te combineren met hun eigenwaarde. Als je gedrag of acties dan niet goed genoeg zijn, dan voel jij je als persoon afgewezen. Hooggevoelige mensen hebben hier meer last van dan gemiddeld waardoor ze vaker last hebben van faalangst.
Faalangst is er in veel verschillende vormen en maten. Het eerste wat belangrijk is om te snappen is dat angst een positieve eigenschap kan zijn. Angst helpt ons in crisissituaties om snel te kunnen denken. Angst is alleen maar nuttig op de korte termijn, dus echt als er een crisissituatie is. Bij faalangst is dit vaak niet zo, je bent bang voor iets wat niet per se realistisch is en zeker niet urgent.
Waaraan herken jij faalangst bij jezelf of bij kinderen?
Niet willen starten
Als ik kijk naar mijn eigen carrière op school, dan was het probleem dat ik nergens aan begon en het uiteindelijk afgemaakte werk zeker niet durfde in te leveren. Op een bepaalde manier was er een angst in mij aanwezig die zich afvroeg of ik wel goed genoeg was. Zolang ik maar niet begon kon ik ook niet falen. Dit was niet een bewuste keuze toen ik jong was, maar achteraf gezien wel hoe het in elkaar zat.
Je kunt dit ook zien bij jezelf: jij durft die mail niet te versturen of je gaat een bepaald gesprek niet aan.
Het moet perfect
Een andere eigenschap die we veel zien is perfectionisme. Je blijft tegen jezelf zeggen dat je eerst dit moet dan of eerst dat moet doen voordat je tot actie komt. We hebben ook een los blog hierover geschreven, link!)
Je uit je in emoties
Als het niet gaat zoals jij wilt dan vul jij jezelf met emoties, specifiek hooggevoelige mensen hebben hier sneller last van. Dit komt omdat HSP’ers al veel emoties (aan)voelen dan iemand die niet HSP'er is.
Uitstel gedrag
Als je faalangst hebt, dan stel je belangrijk dingen vaak uit. Soms is dit duidelijk doordat je ervoor kiest om nutteloze dingen te gaan doen (je gaat gamen of je zit een hele middag op facebook te kijken). Het gebeurt echter ook vaak dat je minder belangrijke dingen gaat doen. Dus je moet die mail sturen en dan zeg je tegen jezelf: eerst het huis opruimen en de was doen en dan daarna…
Er zijn nog meer aspecten die je tegen kunt komen maar dit zijn de meeste voorkomende en herkenbare eigenschappen.
Wat kun je doen tegen faalangst?
Ga je gedrag zien als een training. Het gaat er niet om of het goed gaat of dat je fouten maakt, zolang je maar in actie komt.
Ga van je fouten houden. Juist als je faalangst hebt is het belangrijk dat je op een andere manier naar falen gaat kijken. Je mag falen gaan zien als een prachtige kans om te groeien. Het gaat niet om perfectie het gaat erom dat je kunt groeien als mens.
Geef jezelf de ruimte, de ruimte om te leren, te falen en te groeien.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid