Hsp en verslavingen

Is er een verband tussen hooggevoeligheid en verslavingen zoals roken, drinken, eetstoornissen, blowen en ander drugsgebruik? Als je deze vraag zou stellen tijdens een van onze lezingen, dan zouden we op basis van ons gevoel en ervaring 'ja' zeggen. We horen van veel hooggevoelige mensen dat ze zichzelf verdoven. Hooggevoelige mensen voelen natuurlijk veel en soms kan hen dit overweldigen. Ook zien we bij hooggevoelige mensen bovengemiddeld veel mensen met burn-out of stress klachten. In deze gevallen is het wellicht verleidelijk om jezelf dan te verdoven. En soms kan dit uiteindelijk in een verslaving uitmonden.

Wikipedia zegt dat een verslaving het volgende is:

Een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of drug afhankelijk is. Wanneer de persoon deze gewoonte of substantie niet heeft, zal het gedrag van de persoon voornamelijk gericht zijn op het verkrijgen en innemen van het middel of het handelen naar de gewoonte, ten koste van andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden bij deze persoon.

Hooggevoelige mensen verwerken de informatie op een dieper niveau wat ervoor zorgt dat de prikkels beduidend harder binnen komen. Wat we in de praktijk zien is dat het vooral verslavingen zijn die deze prikkels verdoven en dat verslavingen vaak ontstaan vanuit groepsdruk en een lager zelfbeeld.

Hooggevoelige mensen krijgen zoveel prikkels de hele dag door binnen dat ze hier soms niet goed mee om kunnen gaan. Vanuit die ervaring kan het dan dat je merkt dat bepaalde verslavingen jou rust geven. Je hoeft even niet te denken als je gamet of je voelt toch minder als je even een jointje op hebt gestoken. Verslavingen zijn er in allerlei vormen maar specifiek bij hooggevoelige mensen zien we specifiek de verdovende verslavingen veel voorkomen.

Laten we hier even een disclaimer bij maken, er is geen wetenschappelijk onderzoek hiernaar gedaan. Dus wij zien iets in de praktijk maar voel je vrij om een andere mening te hebben. De belangrijke vraag is misschien en hoe dan verder?

Verslavingen zijn makkelijker te voorkomen dan te genezen. Een belangrijke stap hierbij is een positief/realistisch zelfbeeld. Als jij je positief en vol energie voelt dan helpt dat je om geen verslaving nodig te hebben. Vaak starten verslavingen vanuit een slecht gevoel dat langzamerhand groeit. Het kan natuurlijk ook zijn dat je vastloopt met je verslaving en dat je daarom dit blog leest. De vraag in beide gevallen is wat kunnen we hieraan doen?

We delen het op in drie praktische stappen. Maar zoek alsjeblieft professionele hulp als je er niet uitkomt. Verslavingen zijn vaak veel te ingewikkeld om in een paar zinnen op te lossen.

De eerste stap is zelfzorg. Zelfzorg zorgt ervoor dat je stressniveau daalt op de korte termijn. Je gaat dus kijken wat je nu kunt doen om te zorgen dat je stressniveau daalt. Als je veel stress ervaart, dan kun je moeilijk de strijd aangaan tegen een verslaving. Voorbeelden van zelfzorg zijn: wandelen, sporten, mediteren, naar de sauna of iets anders wat jou tot rust brengt. Hierbij zijn over het algemeen twee basisregels belangrijk, namelijk: kom uit je hoofd en kom in je lichaam. Zeker in deze westerse wereld zitten we vaak veel te veel in ons hoofd en dan is het belangrijk om in ons lichaam weer te gaan voelen en te gaan ontspannen.

Het tweede dat belangrijk is om op orde te krijgen is je mindset. Je mindset is de manier waarop jij tegen jezelf praat en welke informatie jij naar binnen laat. Vaak zijn we geneigd negatief tegen onszelf te praten. Zeker als we verslaafd zijn zeggen we vaak negatieve zinnen als 'ik kan toch niet van de fles afblijven' of 'als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje'. Dit zijn belemmerende gedachten die jou in de weg zitten. Je wilt proberen je gedachten positief te laten zijn. Hiervoor kan het bijvoorbeeld helpen om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, om op te staan met je favoriete nummer of om tegen de spiegel te zeggen dat je een knappe gast bent. Zoek vooral naar de manier die bij jou past hierin, test wat verschillende manieren uit. Let er trouwens ook op dat je niet teveel negatieve informatie binnen krijgt. Denk hierbij aan social media, het nieuws of bepaalde mensen om jou heen.

De twee voorgaande aspecten helpen vaak al veel, maar meestal is er meer nodig en moeten er keuzes gemaakt worden. Als we namelijk geen verandering in ons leven doorvoeren dan blijven we bijvoorbeeld omgaan met dezelfde vrienden. Als dat zo is en deze mensen hebben een slechte invloed op jou dan is de kans natuurlijk groot dat je terugvalt. Er moeten dus keuzes gemaakt worden, soms moet jij veranderen (mentaal sterker worden, gezonder gaan leven, beter op je energie letten, eerder gaan slapen enz.). Soms moet ook de omgeving veranderen (ander huis, nieuwe vrienden, weg bij die ene persoon enz.).

Dus zorg goed voor jezelf, zoek hulp waar nodig en ontwikkel een leven wat bij jou past.

Mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid, download dan ons E-book.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.