Bouw zelfvertrouwen op als HSP’er

Als wij tijdens onze lezingen vragen wie zichzelf op de eerste plaats zet in zijn leven, gaan er met moeite een paar handen omhoog. Zelfvertrouwen en jezelf op de eerste plaats zetten is best moeilijk voor HSP’ers.

Mocht dit een uitdaging voor je zijn, onthoud dan dat jij je goed mag voelen over jezelf. Juist als jij je goed en sterk voelt, kun je vanuit daar namelijk ook anderen helpen. Als je om je heen kijkt, dan lijkt het soms alsof iedereen zelfverzekerd is. Je ziet die sporter die zonder twijfel de bal op de stip legt, je ziet iemand die bij de klantenservice zijn zegje doet over iets waar hij ontevreden over is of je kijkt naar een spreker die bijna moeiteloos 1.000 mensen van hun stoelen af krijgt.

Is zelfvertrouwen aan te leren?

Zelfvertrouwen wordt voor een gedeelte bepaald door alles wat je aan genen meegekregen hebt en ook door de eerste ervaringen vanuit je jeugd. Maar desondanks kun je ook zelf iets doen om je zelfvertrouwen te laten groeien.

Aan het einde van dit schrijven vind je een paar specifieke tips voor hooggevoelige mensen hiervoor, maar laten we het eerst in het algemeen hebben over zelfvertrouwen.

Als jij iemand anders vertrouwt, dan laat diegene bepaald gedrag zien. Gedrag, dat jij verwacht. Gedrag, dat klopt met zijn/haar woorden en gedrag dat eerlijk is.

Jezelf leren kennen

De eerste stap om je zelfvertrouwen op te bouwen is het leren kennen van jezelf. Jij mag ontdekken wie je bent en je mag dit helder maken voor jezelf. Om dit helder te maken kun je bijvoorbeeld je eigen kernwaarden ontwikkelen of jouw leefregels. Je wilt aan jezelf vertellen wie jij bent als persoon. Je kiest hiervoor een aantal waarden die passen bij wie jij bent of wilt zijn. Denk als voorbeeld aan waarden als ontwikkeling, vrijheid, verbinding, creativiteit, avontuurlijkheid, enzovoort.

Als dit helder is voor jou, dan kun je vanuit je kernwaarden je keuzes maken. Je kent, zeg maar, de regels voor je eigen leven. Het is voor jou belangrijk om je leven te leiden binnen deze kaders. Dat maakt ook direct duidelijk dat je niet naar iedereen hoeft te luisteren, niet iedereen denkt namelijk vanuit dezelfde waarden.

Kies voor een doel

Als je weet wie je bent en wie je wilt zijn, dan helpt het om een richting te bepalen in jouw leven. Een richting, die ervoor zorgt dat jij kunt zien wat belangrijk is voor jou. Dit doel kan het beste een groot doel of een grote missie zijn. Datgene, dat echt belangrijk genoeg is om voor te vechten. Hoe groter deze missie is, hoe groter en positiever jij ook mag gaan denken over jezelf.

Stel dat je missie is om kinderen in Bosnië te helpen met hun opleiding. Dan moet je genoeg liefde aan jezelf geven om de taal te leren en geld te verdienen, zodat je daar heen kan. Je moet creatief denken en flexibel zijn, omdat het gewoon een grote lastige missie is. Deze missie is dan jouw missie. Het draait er dus in de eerste plaats om dat je kiest voor jezelf. Kiezen is het sleutel woord. Juist het maken van een keuze helpt jou om richting te krijgen.

Laat je competentie groeien

Als dit helder is draait het om actie. Doe het en stop niet. Het helpt om de weg naar jouw doel te zien als een training. Het maakt niet uit of het even goed gaat of even wat minder, actie nemen is genoeg. Juist doordat je dingen doet en je actie onderneemt, groeit je competentie en daardoor groei je als mens. Dit groeien als mens helpt jou om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Het zorgt ervoor dat je terechtkomt in een positieve spiraal naar boven toe. Elke dag gaat het een klein beetje beter.

Nu nog even specifiek voor hooggevoelige mensen.

Geef je grenzen aan

Als jij weet wie je bent en wie je wilt zijn (je kernwaarden en je missie) dan kun je vanuit daar je grenzen aangeven. Alles, wat buiten jouw waarden valt, mag in eerste instantie een grens zijn. Wees hier duidelijk in, zeker als je dit als ontwikkelpunt hebt. De grenzen die jij stelt zijn er niet voor niks, dus denk erover na en houd je er dan aan.

Wees eerlijk

Deze is zo makkelijk en zo moeilijk tegelijkertijd. Juist eerlijk zijn zorgt ervoor dat jij jezelf recht in de spiegel kunt aankijken. Als je dit niet doet, dan kun je niet vertrouwen op jezelf en daalt automatisch je zelfvertrouwen. Kies er dus voor om altijd eerlijk te zijn. Je hoeft niet bot te zijn en je mag gerust zeggen dat je iets niet weet, maar voorkom dat je liegt of onwaarheden spreekt tegen jezelf in de eerste plaats.

Er is nog veel meer te schrijven over het opbouwen van zelfvertrouwen. Maar het draait om actie, dus eerst maar eens in actie komen en dan praten we daarna verder.

Ps: Wil je meer weten over hooggevoeligheid, download dan ons E-book.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.