Over burn-outs, hooggevoeligheid, vrouwen en het onderwijs.
In 2013 waren er meer mannen met een burn-out dan vrouwen. Maar sinds die tijd zijn de vrouwen aan het winnen (op de verkeerde manier). Vrouwen krijgen steeds vaker burn-outklachten en vallen vaker uit. In 2018 was het 18.1% van de vrouwelijke werknemers die burn-outklachten had (bij de mannen 16.4%) (Bron: CBS).
Werkende vrouwen lopen dus steeds vaker vast. Dit zien wij in de praktijk tijdens onze coachings, lezingen en trainingen en dat is te zien in alle cijfers.
Het onderwijs
Een specifieke beroepsgroep, die vastloopt, zijn de docenten. 27.4% van alle docenten ervoeren burn-outklachten in 2019 (CBS). Cijfers, die direct aangeven dat hier grote uitdagingen zitten. Dit is de groep, die als taak heeft om onze volgende generatie te begeleiden tot sterke, krachtige volwassenen. Volwassenen, die goed voor zichzelf zorgen en daardoor niet zelf in een burn-out terecht komen.
We moeten ons natuurlijk afvragen hoe het komt dat zoveel werknemers binnen de onderwijstak uitvallen. De cijfers laten zien dat het docenten veel energie kost om met de mensen om zich heen te werken (24.9%). Het hoogste percentage (45,5%) was die van het aantal docenten, dat zichzelf beschreef als: ´Leeg voelen’.
Hierin zit ook een combinatie: veel van de mensen, die in het onderwijs werken, zijn vrouwen en juist deze vrouwen lijken veel burn-outklachten te ervaren.
Tijdens onze lezingen over hooggevoeligheid zien we ook veel vrouwen die vastgelopen zijn met burn-outklachten of vrouwen die zich die kant op aan het ontwikkelen zijn.
Als vrouwen, die binnen het onderwijs werken, in een burn-out terecht komen dan is dit vaak juist door het contact met andere mensen. Een paar voorbeelden:
- Binnen je werk wordt er over jou geroddeld, want je collega's denken dat er iets is met jouw manier van werken.
- Je krijgt elke keer meer werk vanuit je leidinggevende en jij ligt ‘s nachts wakker om te bedenken hoe jij je grenzen kunt aangeven.
- Je zorgt goed voor de kinderen in je klas, maar een boze moeder raakt jou enorm, omdat je weet dat jij je uiterste best doet.
- Je bent al dagen aan het piekeren over die ene jongen in je klas met wie het thuis niet goed gaat.
- Je bent enorm begaan met de kinderen in je klas, maar je tijd en energie wordt opgeslokt door alles wat je moet rapporteren over je leerlingen en alle vergaderingen die je bij moet wonen. Hierdoor houd je steeds minder tijd over voor datgene, dat jij echt belangrijk vindt: jouw connectie met de kinderen.
Ook buiten het werk om is het nog steeds zo, dat vrouwen meer ballen in de lucht moeten houden. Qua huishouding, zorg voor de kinderen, carriere, vrijwilligerswerk of werk als mantelzorger doen zij nog altijd veel meer dan mannen.
Vaak wordt er vastgelopen op deze gebieden doordat het een opeenstapeling van taken is gecombineerd met de mening van mensen om je heen.
De mening van anderen.
We leven in een tijd waarin iedereen een mening over je heeft. Dus welke keuze je ook maakt, er is altijd iemand, die het belachelijk vindt. Dit hoeft niet perse verkeerd te zijn, maar het wordt lastig als we de meningen van anderen als feiten gaan zien. Dan is het aan onszelf om eerlijk in de spiegel te kijken. En als de conclusie dan is dat je goed hebt gehandeld, dan ben je bijna verplicht om tevreden te zijn met jezelf. Juist vol liefde naar jezelf kijken is van essentieel belang!
Het voorkomen van burn-outklachten start bij jezelf. Jij mag weten wie jij bent en wat jouw grenzen zijn. Snap hierbij dat niet alles kan, er zullen dus altijd mensen teleurgesteld zijn. Je kunt niet iedereen alle tijd, aandacht en liefde geven. Dus maak bewuste keuzes wat voor jou belangrijk is, stel de voor jou juiste prioriteiten.
Accepteer het feit, dat deze keuzes bijna altijd zorgen voor lastige situaties. Vaak heb je namelijk last gekregen van burn-outklachten, omdat andere mensen gebruik van jouw konden maken. Als je dat nu niet meer toelaat zullen ze daar niet blij mee zijn.
Verder is het belangrijk om goed te letten om je eigen gedachten, hoe kijk jij naar de wereld om je heen? Probeer vol liefde naar jezelf en de wereld te kijken. Juist positiviteit helpt een heleboel. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een dankbaarheidsboekje of een andere manier om positieve informatie binnen te krijgen.
Als laatste zorg voor energie, denk aan een goede nachtrust, geregeld bewegen, gezond eten. Lief zijn voor jezelf, lief zijn voor je medemens.
Probeer vooral te voorkomen dat je vastloopt. Vermijden is echt beter dan oplossen.
Weet je iemand die in een burn-out zit of mocht je denken dat dit blog interessant kan zijn, voel je vrij om het te delen!
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid