Hoe kom je tot rust als HSP?
Rust, balans, geen chaos in je hoofd, minder stress, iets relaxter enzovoort. Allemaal woorden waar we veel vragen over krijgen. Hoe kom je nu tot rust als hooggevoelig persoon?
Om een goed antwoord te geven is het eerste belangrijk dat je snapt hoe het komt dat je nu geen rust hebt. Je lichaam heeft blijkbaar allemaal stress opgeslagen of er is energie weggestroomd.
Wij vergelijken hierbij ons lichaam vaak met een fles. Een fles die vol stroomt door alles wat er gebeurt. Deze fles loopt altijd vol, maar in het ideale scenario is die fles ‘s morgens leeg en voel jij je aan het eind van de dag een beetje moe maar voldaan. Voor de meeste hooggevoelige mensen die we spreken is dit niet zo. Zij hebben het gevoel dat hun fles altijd vol zit en dat ze ‘s morgens al moe hun bed uit stappen.
Wat voor prikkels krijgen wij dan allemaal binnen? Wat zijn aspecten die ervoor zorgen dat onze fles vol begint te lopen?
- Prikkels op je zintuigen (fel licht, veel geluid, een bepaalde geur, gevoel op je huid enzovoort).
- Interne prikkels, denk hierbij aan je gedachten die gaan piekeren of niet stoppen met denken.
- Interne prikkels in de vorm van een lichamelijk probleem, een suizend oor bijvoorbeeld.
- Alle emoties van andere mensen in jouw omgeving, vrienden die hun problemen vertellen of een baas die boos wordt.
- Het idee dat je dingen 'moet'. Zo kan je fles op de zondagmiddag al vol lopen omdat je maandag weer MOET werken.
Het helpt om te kijken hoe dit in jouw leven is. Dus schrijf gerust voor jezelf op waar jij veel stress van krijgt of welke mensen jou uit balans halen.
Nu blijft de hoofdvraag hangen, hoe kun je meer rust krijgen als hooggevoelig persoon?
Het antwoord bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk:
- Zorgen dat de fles niet volloopt
- Zorgen dat de fles weer leeg loopt.
Hoe zorg je ervoor dat je de stress niet toelaat in jouw leven?
Het belangrijkste hierin is dat je weet wie je bent en dat jij het leven leeft wat bij jou past. Je wilt een leven leiden dat past bij jouw normen en waarden, jouw kwaliteiten en jouw dromen. Dit zijn allemaal aspecten die je los van elkaar uit kunt gaan werken. Denk hierbij aan het ontwikkelen van je mission statement, kernwaarden, leefregels, kernkwaliteiten of visualiseer je droom en werk deze uit in bijvoorbeeld een moodboard.
Allemaal manieren om jezelf beter te leren kennen, want de makkelijkste manier om tot rust te komen is door dingen te doen die bij je passen.
Zeer waarschijnlijk lees je dit blog omdat je behoefte hebt aan rust. Daarin zit natuurlijk direct de aanname dat je deze rust nu niet ervaart.
Als je de rust niet ervaart, dan doe je dus een aantal dingen in jouw leven die je niet helpen, een paar voorbeelden:
- Je buurvrouw komt elke middag een bakje koffie doen waardoor jij geen tijd overhoudt.
- Je durft geen 'nee' te zeggen tegen je leidinggevende waardoor jij compleet met werk overloopt.
- Je bent zelf niet eerlijk in je relatie, waardoor je altijd stress hebt.
- Je werkt in een open kantoortuin waardoor er veel prikkels binnen komen.
- Je zorgt voor iedereen om je heen, waardoor je geen energie overhoudt voor jezelf.
Allemaal voorbeelden, die je misschien wel herkent. Als dit zo is, dan moet je dus keuzes gaan maken. Je moet ervoor kiezen om iets te gaan veranderen in je leven, zodat je het leven gaat leiden dat beter past bij jou.
Let op: Deze keuzes kosten altijd moeite, maar op de lange termijn zijn ze het waard.
Hoe zorg je ervoor dat je weer kunt ontspannen?
Nu we hebben gekeken naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder stress binnenkomt, is het belangrijk om te kijken hoe we spanning ook weer los kunnen laten.
Ook dit valt op te delen in twee gedeelten, namelijk:
- Zelfzorg
- Mindset
Zelfzorg
Bij zelfzorg draait het erom dat je dingen doet die goed zijn voor je lichaam. Aspecten die elke keer terug komen en die HSP helpen zijn: Wandelen in de natuur, bewegen of sporten, meditatie, sauna, voetenbad, massage, dansen, paardrijden, gezond eten, goede nachtrust, seks en nog veel meer. Belangrijk hierbij is dat het aspecten zijn waarbij je uit je hoofd gaat en in je lichaam komt, in je gevoel.
Mindset
Bij mindset draait het om het aantrekken van positieve emoties en gedachten. Je wilt dus positief denken, juist als dit soms moeite kost. Hierbij helpt bijvoorbeeld een dankbaarheidsboekje, positieve muziek, inspirerende evenementen, het opschrijven van je doelen enzovoort. Zolang je je hersenen maar vult met positiviteit, dat zorgt ervoor dat je hersenen ook positieve dingen gaan zien.
Succes met het krijgen van rust in je leven, mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid, download dan ons e-book hierover.
Als je iets hebt gehad aan dit blog, dan zouden wij het tof vinden als je dit wilt delen!
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid