Hoe kan ik mijn grenzen stellen?
Loop jij er regelmatig tegen aan dat mensen over jouw grenzen heen lopen? Je partner doet iets wat niet bij jou past of je vrienden lijken soms over je heen te lopen, jouw mening lijkt er niet toe te doen. Dan is de vraag hoe je op een goede manier je grenzen kunt stellen op een manier die past bij jou en bij wie je wilt zijn.
Om het praktisch te maken, delen we het stellen van grenzen op in een aantal stappen op manier, waar je meteen mee aan de slag kunt.
Stap 1: Onderzoeken
De eerste stap is om te onderzoeken waar jouw grenzen liggen. Om goed onderzoek te doen kun je vragen stellen aan jezelf. Als je hiermee aan de slag gaat, schrijf dan mee, het liefst op papier.
Om te onderzoeken waar jouw grenzen liggen en wanneer je over deze grens gaat, stellen we hieronder een aantal vragen. Het idee is dat je start met een opsommingsteken, dan lees je de vraag en je schrijft het antwoord achter het opsommingsteken. De truc zit hem erin dat je direct hierna weer een opsommingsteken op papier zet en weer een antwoord opschrijft enzovoort.
Je krijgt dan zoiets als dit:
- Antwoord 1
- Antwoord 2
- Antwoord 3
En zo word je bijna gedwongen om nog een antwoord te bedenken. Laat perfectie je niet in de weg staan, meerdere keren dezelfde antwoorden of slechte antwoorden maakt nu niet uit.
De vragen zijn:
- Beschrijf een moment waarin er over je grenzen heen werd gelopen.
- Welke personen lopen vaak over jouw grenzen heen?
- In welke situaties pas jij je snel aan?
- Wanneer zou je meer voor jezelf op willen komen?
Als het goed is heb je nu een aantal rijtjes met antwoorden.
Meestal zie je snel een aantal lijnen tussen de verschillende antwoorden. Je ziet bijvoorbeeld, dat je grenzen aangeven lastiger is bij een specifiek persoon of in een bepaalde situatie.
Probeer voor jezelf zo duidelijk mogelijk te krijgen wat je valkuilen hierin zijn. Beschrijf deze valkuilen, kijk eerlijk naar jezelf.
Stap 2: Keuzes
De tweede stap is om keuzes te gaan maken die passen bij jou, je gaat bedenken welke keuzes je wilt maken en welke grenzen hierbij horen.
Hiervoor heb je gekeken naar je eigen valkuilen, pak deze erbij en loop in gedachten door de situatie. Waar denk jij dat het fout gaat? Welke punten zullen lastig zijn en in welke momenten gaat het je moeite kosten om je aan je eigen grenzen te houden?
Beschrijf dit zo concreet mogelijk, voel dit, benoem dit, mediteer erover. Probeer binnen relatief korte tijd zo duidelijk mogelijk te maken waar de uitdagingen liggen.
Als je dit hebt gedaan, ga dan door, het gaat niet om perfectie, dus hup naar stap drie!
Stap 3: Oefenen
De derde stap is een lastige stap. Juist als jij het moeilijk hebt gevonden om je grenzen te stellen, dan kost het je moeite om hiermee te gaan oefenen. In stap twee heb je een soort van plan gemaakt en je hebt ontdekt, dat het best wel eens ergens fout kan gaan. Daarom gaan we oefenen. Bij oefenen is het belangrijk, dat het niet goed hoeft te gaan. Vergelijk het stellen van grenzen met het leren van de Chinese taal. Als je drie weken bezig bent en je kunt nog bijna niks, dan zeg je niet tegen jezelf: ‘Wat een knuppel ben ik’. Nee je gunt jezelf tijd, je snapt dat het alleen maar gaat lukken als je blijft oefenen. Ondanks het feit, dat het soms lijkt alsof er totaal niks positiefs gebeurt.
Dus train jezelf om wat vaker 'nee' te zeggen of om je grenzen te stellen. Oefen dit in kleine stapjes. Als je Chinees gaat leren, dan start je ook niet met een heel woord, laat staan met een hele zin. Dus start zo klein als dat het voor jou nodig is. Gun jezelf de ruimte om op een rustige manier hierin te groeien. Je kunt niet verwachten, dat als je nu 35 bent en al je leven lang is het lastig voor je om je grenzen te stellen, dat het dan opeens makkelijk wordt.
Met de laatste stap kun je bezig blijven, je mag steeds beter gaan kiezen voor jezelf en voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.
Bovengenoemde stappen kun je dus gaan zetten om te leren je grenzen te stellen.
Om het nog iets concreter te maken, volgen hieronder nog een aantal praktische tips:
Tip 1: Kies je vrienden en de mensen om je heen zorgvuldig. Bekijk wie er bij jouw past en bekijk ook welke mensen niet bij jou passen.
Tip 2: Bedank mensen als ze zelf hun grenzen stellen, zo ga je positief denken over het stellen van grenzen. Dus ja jij mag je grenzen aangeven en de ander mag dat natuurlijk ook. Dus waardeer het als anderen dit doen en doe het dan zelf ook.
Tip 3: Oefen met het zeggen van ‘Nee dank je’. Dus zeg eens 'nee' tegen de straatverkoper of de kaasboer, die vraagt of je een stukje wilt. Je kunt standaard ‘Nee dank je’ zeggen in plaats van van ‘Ja natuurlijk’.
Tip 4: Bespreek je proces met iemand, kies iemand, die je kan steunen in je proces, iemand die je kan aanmoedigen als dat nodig is.
Tip 5: Stel jezelf de vraag: ‘Wat als ik dit nooit aanpas, hoe ziet mijn leven er dan uit?’
Grenzen stellen en hooggevoeligheid
Grenzen stellen is een onderwerp, dat lastig is voor veel hooggevoelige mensen, die bij ons komen tijdens trainingsdagen. Juist dit is daarom een onderwerp, dat vaak besproken wordt. Mocht dit ook voor jou nodig zijn, schroom dan niet en contact ons.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid