Hoe kun je overprikkeling bij jezelf herkennen?

Hooggevoelige mensen hebben de neiging om veel prikkels te voelen, waar te nemen en te verwerken. Juist deze combinatie van eigenschappen zorgt er logischerwijs voor dat de prikkels jou soms te veel worden, jouw fles loopt over. Laten we eerst eens kijken welke prikkels hard binnen komen en daarna wat je eraan kunt doen.

Welke prikkels komen binnen?

Prikkels op jouw zintuigen

Ieder mens krijgt natuurlijk prikkels binnen, sommige mensen meer, andere minder maar we krijgen allemaal prikkels binnen. Het is echter zo, dat hooggevoelige mensen meer prikkels binnen krijgen en dat deze prikkels harder binnen komen. De meest herkenbare vorm van prikkels zijn de prikkels, die binnen komen op al je zintuigen. Denk aan fel licht, harde geluiden, achtergrondgeluid, bepaalde heftige geuren, lichtkleuren of een bepaalde smaak. Je kunt vast voor jezelf een aantal dingen opschrijven, die hard binnen komen bij jou.

Tip: Het is belangrijk om je hier bewust van te worden, dus voel je vrij om op te schrijven welke prikkels hard bij jou binnen komen.

Gevoelens van andere mensen

Een ander punt, dat hard binnenkomt bij jou als HSP zijn de gevoelens van andere mensen. Denk hierbij aan de sfeer op een verjaardag, iemand die zijn levensverhaal vertelt of die collega bij wie jij aanvoelt, dat het ergens niet helemaal loopt. Juist al die gevoelens van andere mensen kunnen hard bij ons binnen komen.

Piekeren

Als je eenmaal uitdagingen of problemen gevonden hebt, dan kun je hier langere tijd in blijven hangen. Je blijft piekeren en rondjes lopen in je hoofd. Dit kan er dan voor zorgen, dat je je machteloos voelt en dat je fles steeds sneller vol blijft lopen.

Deze combinatie van aspecten kan hooggevoelige mensen het idee geven dat ze overprikkeld raken. Op een gegeven moment kost het moeite om nog te strijden tegen alle prikkels die binnenkomen en dan loop je over.

Vaak zien we dan gedrag zoals:

  • Boosheid
  • Verdriet
  • Terug trekken

Er zijn meer mogelijkheden, maar deze reacties komen het meest voor.

Te veel prikkels, wat nu?

De vraag die nu blijft hangen is: ‘Wat kan ik doen om te zorgen voor minder prikkels’ of de vraag: ‘Hoe kan ik zorgen voor meer energie’

We hebben die opgedeeld in drie stappen om je een handvat te geven.

Stap 1: Zelfzorg

De eerste stap is om voor jezelf te zorgen. Het is hierbij belangrijk om te zorgen dat je in je lichaam komt en dat je uit je hoofd gaat. Denk hierbij aan praktische zaken zoals wandelen, bewegen, meditatie, douchen, sauna en een voetenbad. Zoek naar de manier, die bij jou past. Heb je geen idee wat voor jou werkt? Probeer het gewoon uit en als het niet lukt, dan probeer je daarna iets anders.

Stap 2: Mindset

Je wilt de stem in je hoofd overwinnen, die stem die jou soms de negatieve kant op trekt. Hierbij is weer meditatie van essentieel belang. Maar denk ook aan een dankbaarheidsboekje of elke ochtend opstaan met je meest positieve liedje. Ook hierbij is het belangrijk, dat je kijkt naar wat bij jou past. En zie het aanpassen van je mindset en zelfzorg als een training. Dus gun jezelf de tijd als het even niet lukt.

Stap 3: Keuzes maken

De derde stap is dat je keuzes mag gaan maken. Je wilt uit die situatie komen, die zo lastig is, je wilt leren om 'nee' te zeggen of je wilt ontdekken wat je grenzen zijn. Bijna altijd is het nodig dat we ergens veranderen, anders is de kans groot dat we terugvallen in oud gedrag.

Hopelijk helpen deze stappen om te zorgen dat je iets minder snel vol loopt. Meer hierover in de online training, hieronder.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.