Hooggevoelig en depressief

Op het moment dat ik dit schrijf staat net de kerstboom weer in de kamer. Voor mijn gevoel was dat meer nodig dan ooit, want juist dit jaar (2020) is een zwaar jaar voor veel mensen. Veel mensen die wij spreken lopen vast, omdat ze de knuffels, collega’s, feestje, kleinkinderen, werk of hun energie missen op dit moment. Het is lastig om niet vast te lopen in je eigen gedachten. Want voor je het weet loop je vast met negatieve gevoelens en is het moeilijk om hieruit te komen.

Hooggevoeligheid (HSP)

De emoties, die leven in de maatschappij, het nieuws dat je ziet en de mensen om je heen zijn op dit moment lang niet allemaal positief. Voor hooggevoelige mensen komen deze prikkels nog veel harder binnen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jij met je energie en je gevoel omgaat zodat je niet zomaar vast loopt.

Wat is een depressie?

Bij een depressie voel jij je langer dan twee weken somber, je hebt nergens zin in, je voelt je moe, waardeloos en misschien ook wel schuldig.

De meeste mensen herkennen een depressie bij zichzelf, maar het gaat er niet specifiek om wanneer je een depressie hebt en wanneer niet. De vraag is: ‘Wat kun je eraan doen?’

Wat te doen bij een depressie?

Wij vergelijken ons gevoel vaak met een fles, deze kan overstromen en dan ontplof je. Als dit langere tijd gebeurt, dan kan het dat je terechtkomt in een depressie of een burn-out.

Om het makkelijk te maken hebben we de oplossing opgedeeld in drie stappen.

Zelfzorg

De eerste stap is om goed voor jezelf en jouw energie te zorgen, denk hierbij aan goed eten, goed slapen, structuur in je dag, rust door een dagje sauna, sporten en aan het werk blijven. Ook aspecten zoals verbinding, lichamelijk contact en goede gesprekken zijn hierbij belangrijk.

Mindset

De tweede stap is je mindset goed houden. In deze tijd kun je zonder moeite je hoofd vol stoppen met negativiteit. Je hersenen werken als een soort magneet, ze trekken meer van hetzelfde aan. Dus als je negatief denkt, dan gaan je hersenen ervan uit dat deze negativiteit belangrijk is. Als jij bijvoorbeeld elke dag vol schrik naar de corona cijfers kijkt, dan blijven je hersenen hierover nadenken. Dus probeer positieve gedachten in je hoofd te krijgen. Denk hierbij aan een dankbaarheidsboekje, beschrijf de positieve punten van je dag of luister naar je lievelingsmuziek en bedenk hoe mooi dit moment is. Dit soort gedachten zijn heel belangrijk om ook je hoofd de positieve kant op te laten draaien.

Keuzes maken

In een heel aantal gevallen is het zo dat mensen terechtkomen in een depressie door keuzes, die ze hebben gemaakt. Denk aan keuzes qua verkeerde vrienden, de hele dag het nieuws aan, werken of de verkeerde plek?, geen verbinding aangaan enzovoort. Als dit zo is, dan is het belangrijk om de voor jou goede keuzes te maken. Dit is meestal helemaal niet makkelijk, maar als dit niet gebeurt, dan is het risico groot dat je weer terugvalt in je oude situatie.

Depressie en hulpvragen

Uit een aantal onderzoek is gebleken dat hulpvragen bijzonder moeilijk is en zeker als we mentaal niet goed in ons vel zitten.

Juist op de momenten dat we hulp het meeste nodig hebben, durven we ons niet kwetsbaar op te stellen. Terwijl het mega belangrijk is dat we elkaar helpen, soms met een goed gesprek, echte verbinding, maar dit kan ook praktisch met gezond eten of structuur. Dus schroom niet en stel de hulpvraag.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.