Waarom je gewoon in actie moet komen.

De afgelopen weken liep ik vast in mijn gedachtegang. Ik liep vast, omdat ik niet helemaal helder had hoe de toekomst eruit moet zien. De Corona crisis maakt het moeilijk om voor groepen te staan en trainingen te geven, terwijl ik dat juist tof vind.

Dus ik kroop terug in mezelf, schreef een plan uit en nog een plan en nog een plan. Dacht na, las en ging het gesprek erover aan. Maar er was één ding wat ik was vergeten: ‘daadwerkelijk in actie komen’. Alles wat ik deed bleef rondhangen in mijn denken.

Herken je dit? Heb jij ook het gevoel alsof je gewoon zou moeten beginnen, maar weet je niet hoe of waar? Hoe goed je plan ook is, de realiteit gooit altijd je planning in de war. De wereld verandert snel en juist daarom kun je maar beter in actie kunt komen. Want als je start, dan kun je vanaf dat punt steeds weer je acties daarna bijstellen en afstemmen op de dagelijkse werkelijkheid. Je kunt dan je veerkracht aanspreken om de veranderingen in de wereld op te vangen. En dat kan niet, als je niets doet.

Dus: Wees productief

Groei en creatieve ideeën laten zich vooral zien als je in actie komt. Als jij namelijk bezig gaat dan kun je bijsturen en kom je dichter in de buurt van je doel.

Dus ja, een plan maken is prima en goed, maar vanuit daar mogen jij en ik dan weer in actie komen.

Geluk en succes is meestal gelinkt aan de weg die we gaan, niet aan het denkwerk vooral of de successen achteraf.

Tijdmanagement

Vaak verdelen we onze tijd verkeerd, sommige mensen werken altijd zonder plan. Andere mensen maken alleen maar plannen zonder daadwerkelijk iets te doen. Dus wat is nu een goede verdeling van je tijd?

Je zou je tijd op kunnen delen in de volgende drie categorieën:

  • Doen
  • Ontdekken
  • Reflecteren

Doen (80%)

Het grootste gedeelte van de tijd wil je bezig zijn met datgene wat past bij wie jij wilt zijn. Dus ben je spreker, data-analist of schooljuf, dan wil je voor 80% bezig zijn met het doen van je werk. Je staat dan voor een groep, je analyseert data of je leert kinderen rekenen. Als je dit doet, dan ontdek je namelijk waar je valkuilen liggen, wat beter zou kunnen en wie jij wilt zijn op je werk.

Ontdekken (15%)

Ontdekken draait om het leren van nieuwe dingen, de nieuwe dingen waar je tegenaan liep tijdens het doen. Dus je ontdekte dat je niet goed genoeg was op een bepaald punt of je wilt je ergens in verdiepen, dat valt binnen dit gedeelte. Daarom ga je dan deelnemen aan seminars, lees je boeken en maak je plannen. Dit is dus het gedeelte waar je bewust op zoek gaat naar nieuwe informatie.

Reflecteren (5%)

De laatste stap is qua tijd relatief kort, maar daarom niet minder belangrijk. Dit is het moment, waarop jij kijkt hoe je leven gaat. Ben je tevreden, wat kan er beter en waarom voel jij je op een bepaalde manier? Dit kun je zelf doen, maar voor de meeste mensen werkt het goed als ze hier hulp bij hebben. Denk aan een supervisor op je werk, een coach of een mentor. Iemand, die jou dingen kan laten zien van jezelf, die jij zelf niet ziet.

Je kunt je dagen op deze manier indelen, maar ook bijvoorbeeld je weken. Dus een paar dagen per jaar inplannen om nieuwe plannen te maken of een driedaagse training volgen om nieuwe dingen te leren passen hier prima binnen.

De belangrijkste les: kom in actie, want daarin leer je meer over jezelf!

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.