Hoe ga je om met hooggevoelige jongens?
In dit blog gaan we het hebben over hooggevoeligheid bij jongens. Hooggevoeligheid komt evenveel voor bij mannen en vrouwen. Ook bij jongens en meisjes zien we ditzelfde. We gaan ons verdiepen in wat dit inhoudt voor jongens, hoe ze hiermee om kunnen gaan en wat ouders/opvoeders hiermee kunnen.
Wat houdt hooggevoeligheid in bij jongens?
Hooggevoelige kinderen in het algemeen kunnen veel aanvoelen, emoties van hooggevoelige kinderen liggen ook dicht aan het oppervlak. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongens minder snel hun emoties uiten dan meisjes. Meisjes doen dit alleen allerlei verschillende manieren, terwijl jongens vaak hebben geleerd dat boos worden de enige optie is. Teksten als: ‘Huilen is voor watjes’ en ‘Stel je niet zo aan, gewoon doorzetten’ helpen natuurlijk niet. Jongens leren dus niet om emoties op een zachte manier te uiten, maar altijd te kiezen voor agressie. Hooggevoelige jongens kunnen hierin twee kanten opslaan. De eerste kant is dat ze zich aanpassen aan de groep. Ze zorgen ervoor dat ze erbij horen, drukken hun emoties ver weg en buffelen door.
Deze tactiek wordt natuurlijk niet bewust gekozen, maar onbewust is dit blijkbaar de beste keuze of de enige keuze die deze jongens zien. Het voordeel hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat ze dan wel bij de groep horen of dat ze gewaardeerd worden door papa.
De tweede optie is dat ze bij hun gevoel blijven. Soms werkt dit goed, maar zeer geregeld zorgt dit ervoor dat deze kinderen gepest worden. Pesten komt relatief veel voor bij jongens en vaak wordt daarbij gekozen voor jongens die zwakker zijn of lijken. Dit geldt vaak voor hooggevoelige jongens. Als hooggevoelige kinderen gepest worden dan komt dit vaak ook nog extra hard aan ook.
Wat hebben hooggevoelige jongens nodig?
Zelfvertrouwen
Het belangrijkste voor hooggevoelige jongens is het hebben van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is lastig om aan te leren, maar wordt het het beste opgebouwd door voorbeelden en het overwinnen van moeilijke situaties. Hierbij gaat het om een dunne lijn tussen onvoorwaardelijke liefde en een klein beetje druk om je zoon (of leerling of … ) door te laten groeien.
Voor alle jongens zijn allebei deze punten nodig, het belangrijkste hierin is de balans. Waar deze balans precies zit, dat is uitzoekwerk en testen.
Je wilt hierbij achter je zoon staan. Onderzoeken zijn er overduidelijk in dat een positieve liefdevolle relatie met volwassenen ervoor zorgt dat jongens (kinderen) gelukkiger worden.
Belangrijk om specifiek te benoemen is de rol van mannelijke voorbeelden. Het is voor een jongen belangrijk dat hij voorbeelden heeft van volwassen mannen die op een gezonde manier zelfvertrouwen hebben en met hun emoties kunnen omgaan.
Specifiek voor de harde mannen: Accepteer de hooggevoeligheid van je zoon, ook als je dit niet herkent bij jezelf.
Veiligheid
Het is voor jongens belangrijk dat de thuissituatie en de schoolsituatie veilig zijn. Je zoon mag gerust rennen, vallen en totaal besmeurd thuiskomen na een potje voetbal. Alleen de sfeer moet veilig zijn, niet braaf en saai, maar wel veilig. Onveiligheid zorgt ervoor dat er geen zelfvertrouwen en zelfliefde opgebouwd kan worden. Je zoon zit dan in een overlevingsmodus (zelfverdediging kan hierbij helpen!).
Als het om de veiligheid gaat, durf dan je eigen gevoel te vertrouwen, maar durf ook eerlijk en kritisch naar jezelf te kijken. Dat kan spannend zijn, maar zo kun je wel het goede voorbeeld geven.
Als jij je kind niet mee laat doen met zwemmen, omdat dit onveilig is, dan bouw je heel veel aan veiligheid, maar heel weinig aan weerbaarheid. Waardoor als hij ooit in het water valt, hij alsnog verdrinkt. We groeien alleen maar in moeilijke situaties, dus geef je zoon de kans om te groeien.
Vriendschappen
Vriendschappen zijn van essentieel belang. Promoot je zoon om in contact te komen met andere kinderen. Ook als deze kinderen anders zijn of niet hooggevoelig. Wij als mensen hebben allemaal sociale contacten nodig en dat geldt ook voor hooggevoelige jongens. Zolang er wederzijds respect is kan het geen kwaad als je zoon omgaat met veel verschillende kinderen (verschillende leeftijden, interesses, culturen en gedragingen).
Fysiek gezond
Hooggevoelige jongens doen over het algemeen minder aan sporten, vaak vanuit een veiligheidsidee van ouders. Terwijl juist sporten zorgt voor zelfvertrouwen en contacten met gelijkgestemden. Dus probeer je zoon weerbaar te maken, laat je zoon lekker sporten en bewegen. Dat is een prima manier om de emoties te uiten. Fysiek fit zijn is het belangrijkste kenmerk om te bepalen of je ook mentaal fit bent. Dus sporten/bewegen is voor ons allemaal gezond.
Dus alles bij elkaar, voed je hooggevoelige jongen op naar weerbaarheid, niet veiligheid.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid