Stemmingswisselingen bij hooggevoelige mensen
Hooggevoelige mensen voelen stemmingen snel aan en deze stemmingen kunnen ook hard bij ze binnen komen. In dit blog gaan we kijken hoe je om kunt gaan met stemmingswisselingen.
Wat is een stemmingswisseling?
Als je last hebt van stemmingswisselingen dan kan je gevoel zomaar omslaan, van positief naar negatief en ook andersom. Het belangrijkste woord in de zin hiervoor is het woord ‘zomaar’. Als jouw stemming omslaat met een reden (je krijgt een kaartje, er wordt iemand ziek, je krijgt een baan, je wordt ontslagen enzovoort) dan hoort dit gewoon bij het leven. Als je stemming omslaat de positieve kant op, dan kun je uitkomen bij een euforische gevoel of manisch gedrag. Als je stemming omslaat naar de negatieve kant, dan zien we vaak boosheid, verdriet of jezelf terugtrekken. Als dit langere tijd duurt, dan kan dit zelfs uitkomen bij een depressie of een burn-out.
De mensen die bij ons komen lopen vaak vast op de negatieve kant van stemmingswisselingen. Hun stemming wordt negatiever zonder dat ze een duidelijke reden hebben of ze zien deze reden niet als belangrijk.
Hoe kom je aan stemmingswisselingen?
Energiebalans
Mensen die vastlopen door stemmingswisselingen beschrijven vaak, dat ze soms de negatieve gedachten buiten kunnen houden, terwijl dit op andere momenten niet lukt. Als dit niet lukt dan gaat het vaak ‘fout’ op momenten dat ze weinig energie hebben. Juist aan het einde van de week, na een drukke werkdag of voor het slapen gaan. Hoe minder energie je hebt hoe lastiger het is om je stemming te reguleren.
Aangeboren
Een ander aspect Dat meespeelt zijn je aangeboren eigenschappen. Je genen bepalen voor een groot gedeelte jouw gedrag als het gaat om je stemming en geluksgevoel.
Interne prikkels
Concreet gebeurt er vaak toch ergens iets wat zorgt voor de stemmingswisseling of wat ervoor heeft gezorgd dat je weinig energie hebt. Dit kan te maken met alles wat er intern gebeurt. Denk aan gedachten of hormonen. Er is veel onzeker binnen in ons waardoor er van alles kan gebeuren. Zo kan het, dat we soms niet doorhebben waar een stemmingswisseling vandaan komt.
Externe prikkels
Het is ook goed mogelijk dat je stemming getriggerd wordt van buitenaf. Denk hierbij aan vrienden, familie, het weer, een andere bestuurder of het failliet gaan van je favoriete winkel. Soms zijn dit aspecten die logischerwijs zorgen voor een andere stemming, maar het kan ook gebeuren dat het eigenlijk maar een klein aspect is.
Tips tegen stemmingswisselingen voor HSP’ers
Voor hooggevoelige mensen is het belangrijk om zich in de eerste plaats bewust te worden van zichzelf. Hoe voel jij je qua energie? Heb je genoeg energie over en als dit niet zo is, waar heb je deze energie verloren? Bekijk dit meerdere keren per dag, zo blijf je grip houden op je eigen emoties en wat er binnen in jou gebeurt;
Let ook op je omgeving, wat gebeurt er om je heen? Kan dit zorgen voor extra spanning of stress? Als je omgeving niet past bij wat jij nodig hebt, kijk dan wat je hieraan kunt doen. Wees eerlijk tegen jezelf en durf ervoor te kiezen om bepaalde situaties te vermijden of juist op te zoeken.
Zie het leven als een training, dus probeer de balans op te zoeken, maar als dit niet lukt wees dan ook gelukkig met jezelf.
Als je stemmingswisselingen te erg worden en langere tijd aanhouden, zoek dan hulp. Afhankelijk van de situatie kan je hiervoor contact opnemen met een coach, psycholoog of een dokter.
Download ons E-book als je meer wilt weten over hooggevoeligheid!
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid