Hooggevoeligheid en ruzie.
Misschien kreeg jij vroeger wel te horen dat boos worden niet netjes is. Je moet vooral lief zijn en braaf luisteren. Boosheid is iets wat niet helemaal geaccepteerd wordt in onze cultuur en misschien nog wel minder bij vrouwen dan bij mannen. Want agressie en boosheid is in het algemeen iets wat meer past bij mannen dan bij vrouwen.
Het overgrote gedeelte van de jongens en de meisjes wordt opgevoed door vrouwen (moeder, juffen, leerkrachten). Vaak werd ruzie of boosheid daar niet gewaardeerd. We worden opgevoed met netjes luisteren, je gedragen en je emoties vooral niet te veel laten zien. En als je dan je emoties liet zien, kies er dan voor om te huilen of je terug te trekken, maar zeker geen boosheid.
Als dit jouw jeugd was, dan heb je waarschijnlijk een negatief gevoel bij ruzie. Je hebt de neiging ruzie te vermijden, misschien voel je het wel concreet in je lichaam als iemand in je omgeving boos is.
Als je zelf dan de woede binnen in je voelt opborrelen, dan kies je ervoor om deze weg te drukken. Jij weet hoe naar je zelf boosheid vindt dus je ervoor dat andere mensen deze kant van jou niet zien.
Waarom zou je ruzie moeten maken?
Er zijn meerdere redenen waarom boos worden of ruzie maken een goed idee kan zijn. De eerste reden is dat het ervoor zorgt dat jij je emoties uit. Als je langere tijd je emoties niet kan uiten, dan loop je vanzelf vast in je leven, bijvoorbeeld in een burn-out. Het uiten van je emoties is daarbij van essentieel belang.
Boosheid geeft een energie af die je kunt gebruiken voor het goede. Stel je ziet dat iemand onrecht wordt aangedaan dan kun jij jezelf inhouden of je kunt voor die ander opkomen. Je boosheid zorgt er dan voor dat je de energie, lef en durf hebt om dit ook daadwerkelijk te doen. Je kunt dan vanuit je boosheid iets positiefs creëren.
Hooggevoelige mensen hebben vaak de neiging om zichzelf weg te cijferen en te gaan voor de harmonie in de groep. Dit is natuurlijk een mooie eigenschap maar wees eerlijk. Als je ten koste van jezelf voor andere mensen opkomt dan is dit niet een gezonde verhouding. Dus dan is het belangrijk om wel boos te worden of je grenzen aan te geven. Dat hoeft niet vol woede of agressie, maar soms kan dat even niet anders. Dan is het vaak een beter idee om je grenzen te duidelijk aan te geven dan om je grenzen helemaal niet aan te geven. Dit geldt specifiek voor hooggevoelige mensen omdat grenzen aangeven voor hooggevoelige mensen een uitdaging is.
Je grenzen aangeven maakt jou een beter mens, je wordt namelijk betrouwbaar voor de mensen om je heen. Iedereen weet waar jouw grenzen liggen en daarmee is het duidelijk wie jij bent als mens.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid