Hooggevoeligheid en sociale contacten
Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn. In dit blog leer je hoe je beter om kunt gaan met de mensen uit jouw omgeving.
Hooggevoelige mensen (HSP’ers) hebben een aantal karakterkenmerken die ervoor zorgen dat ze sociaal sterk zijn. Aspecten zoals aanpassingsvermogen, echte aandacht en attentheid. Dit zorgt ervoor dat HSP’ers vaak een soort smeerolie in een groep zijn. Ze zorgen voor de sociale contacten en letten erop dat niemand buiten de groep valt. Allemaal heerlijke eigenschappen. Doordat dit voor hooggevoelige mensen zo normaal is missen ze dit snel bij andere mensen. Jij weet bijvoorbeeld alle verjaardagen van collega’s en als ze jarig zijn ben jij de eerste die aankomt met een kaartje. Als je dit dan niet terug krijgt dan kan dat heel lastig voor je zijn. Juist jij gaat ervan uit dat iedereen deze eigenschap heeft.
Dit is natuurlijk niet zo, wij als hooggevoelige mensen zijn echt mensgericht. We geven veel om de vrienden en familie om ons heen. Maar dit is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn ook genoeg mensen die echt taakgericht zijn, deze mensen maken zich veel minder druk om de gevoelens van anderen.
Hooggevoelige mensen als rondje
Als voorbeeld verdelen we de wereld vaak in twee groepen, de rondjes en de vierkantjes. De rondjes zijn in dit voorbeeld de hooggevoelige mensen en de vierkantjes de andere mensen. Ongeveer 20 procent van de mensen is hooggevoelig of hoogsensitief en daarom is de maatschappij ingericht op de vierkantjes. Dit zien we ook terug in sociale contacten. Er zijn veel sociale contacten die er vooral zijn als een gewoonte. Voor ons voelt dit vaak nep, terwijl wij HSP’ers het juist belangrijk vinden om echt contact met mensen aan te gaan. Niet contact op een simpele manier, maar juist de diepgang en de echte gesprekken. Wij als rondjes moeten hierin juist proberen om ons niet altijd aan te passen maar om in onze kracht te blijven staan. Om te zorgen dat wij onze krachten, onder meer verbinding, kunnen inzetten in de sociale contacten.
Zo hebben we vaak de neiging om ons aan te passen. We gaan naar die verjaardag omdat we denken dat het hoort of we passen ons aan op het werk omdat iedereen iets wel of niet doet. Dit zorgt ervoor dat we niet dicht bij onszelf blijven leven en dat maakt ons ongelukkiger. We hebben die echtheid nodig. Echtheid van anderen, maar ook van onszelf. Juist wij moeten proberen onszelf te zijn.
Jezelf zijn en eigen keuzes maken is niet altijd makkelijk, dus zie het als een training. Zet kleine stapjes en groei vanuit daar door. Onthoud hierbij dat als het eens een dag niet lukt, dat dit dan niet erg is. Het gaat erom dat je blijft oefenen, elke dag steeds een beetje meer jezelf zijn!
Een aantal praktische tips op een rij om goed om te gaan met de mensen om je heen.
Ga voor kwalitatieve goede vriendschappen
Voor de meeste hooggevoelige mensen is het fijn om diepgang te ervaren. We voelen ons vaak beter bij echte contacten dan bij oppervlakkige gesprekken. Het is dus aan jou om op zoek te gaan naar de mensen om jou heen die bij jou passen. Probeer met deze mensen de vriendschap te verdiepen en probeer je kwetsbaar op te stellen.
Ga voor de mensen die bij jou passen
Wij als mensen voelen ons aangetrokken tot mensen die op ons lijken. Dit is natuurlijk logisch maar heel vaak denken we vanuit schaarste. We hebben een aantal vrienden en we kijken niet verder dan onze vaste groep. Soms helpt het om eens verder te kijken dan je vaste vrienden. Er zijn vast dingen die jij graag doet en er zijn vast meer mensen die dat tof vinden. Of het nu gaat om samen wandelen, creatief bezig zijn, gamen of puzzels maken. Zoek de mensen die bij jou passen, zo versterk je elkaar!
Geef je grenzen aan
Je helpt jezelf enorm als je vanaf het begin duidelijk je grenzen aangeeft. Maak duidelijk wat je verwacht en bewaar je eigen balans. Juist voor hooggevoelige mensen is die balans extra belangrijk. Dus wees eerlijk tegen jezelf in wat jij aan kan qua energie.
Blijf uit de hulpverlenersrol
Goede vriendschappen zijn evenwichtig. Probeer dit zo te houden, als je hulpverlener wordt in een relatie dan verdwijnt de vriendschap. Dus je mag gerust andere mensen helpen maar zorg ook hierin weer voor de balans in jouw vriendschappen.
Bedankt voor het lezen, mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid, download dan ons Ebook of kom langs bij een lezing.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid