Je minder aantrekken van de mening van anderen?
Vaak maken we ons heel druk om wat anderen mensen denken of wat anderen tegen ons zeggen. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de mensen die om ons heen staan en we pleasen vaak. We luisteren naar de mening van anderen.
Herken jij jezelf hierin? Heb je ook het idee, dat jij invult wat anderen denken en kun jij je hier heel druk om maken? In dit blog een aantal tips over hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je hier wat aan zou kunnen doen.
De mening van anderen is belangrijk
De eerste vraag die jij jezelf wilt stellen is: Waarom is de invloed van die ander zo groot op jouw leven?
Wij als mensen komen vanuit een situatie waarin de mening van anderen echt heel belangrijk was. We leefden in kleine groepen en als je uitgesloten werd van die groep, dan had je geen mogelijkheid om genoeg eten bij elkaar te krijgen en dan werd het leven lastig. Dit zorgt ervoor, dat wij als mensen sterk de gevoelens van andere mensen kunnen lezen. Sommige mensen meer dan andere, maar als jij je veel aantrekt van de mening van anderen, voel jij anderen vaak goed aan.
Dit gedrag en het aanvoelen van andere mensen is dus altijd een prachtige en hoognodige eigenschap geweest. Maar is het nu nog even belangrijk? Heb je het nu nog nodig om te overleven?
Het nadeel van deze tijd is, dat we heel veel prikkels binnen kunnen krijgen van mensen, die niet zo belangrijk zijn voor ons. De buschauffeur, die iets zegt, een comment onder je instagram foto of collega’s waarvan jij denkt dat zij misschien iets van jou denken.
Zelfvertrouwen
Vaak trekken we ons veel van andere mensen aan als we minder zelfvertrouwen hebben. Als we onzeker zijn, dan hebben we vrijwel altijd een gebrek aan het hormoon serotonine in ons lichaam. Dit hormoon komt vrij als we iets bereiken, we positief beoordeeld worden door anderen of als we erkenning krijgen van onze baas. Als we veel serotonine in ons lichaam hebben, dan durven we meer risico te nemen en gaan wij er vanuit dat wij zelf weten wat het beste voor ons is. Door dit hormoon groeit je gevoel van status of je groeit in de status hiërarchie. Dit verklaart waarom er leiders zijn, die zich weinig aantrekken van andere mensen, ze hebben zoveel serotonine dat ze denken altijd gelijk te hebben.
Maar even terug naar jou. Als jij je erin herkent, dat je teveel rekening houdt met andere mensen, dan heb je waarschijnlijk een tekort aan serotonine in je lichaam. Dit wil je echt opbouwen. Serotonine is hard nodig als je vol zelfvertrouwen in de wereld wil staan. En wees niet bang. Als je de neiging hebt om aan andere mensen te denken, dan is het bijna onmogelijk om hier teveel van in je lichaam te krijgen.
Hoe krijg je meer serotonine?
Je krijgt meer serotonine door positieve ervaringen en positieve mensen. Dit heeft dus een zichzelf versterkend effect. Als je meer beloond wordt, durf je meer en daarom word je nog meer beloond. Het is lastig om dit op gang te brengen, maar wel heel belangrijk. Je kunt dit doen door positief tegen jezelf te praten, een dankbaarheidsboekje te gebruiken of je eigen kwaliteiten elke dag op te schrijven. Zo groeit langzamerhand het vertrouwen in je eigen kunnen.
Het kan ook heel goed, dat je met bepaalde mensen niet om moet gaan, bijvoorbeeld met mensen, die negatief tegen jou praten. Deze mensen zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen daalt. Zo durf je minder voor jezelf op te komen en blijf je meer denken aan de mening van anderen.
Je wilt dus terecht komen in een situatie waarin mensen zich positief gedragen ten opzichte van jou.
Onzekerheid
De vraag blijft hangen: waarom trekken we ons zoveel aan van andere mensen? Op individueel niveau zien we vaak dat we ons veel aantrekken van anderen door onzekerheid of negatieve gedachten. We voelen ons onzeker of we denken dat anderen het vast beter zullen weten.
Je wilt dit bewust ombouwen en je doet dit op drie niveaus
Zelfzorg: Je zorgt goed voor jezelf qua ontspanning, gezond eten en goed slapen. Dit doe je, zodat je de taken die je wilt uitvoeren goed kunt uitvoeren. Je zorgt voor een ontspannen geest in een ontspannen lichaan.
Mindset: Je praat positief tegen jezelf, beoefent dankbaarheid, mediteert om bij jezelf te blijven, je schrijft over je ervaringen om realistisch te kijken en je luistert naar positieve mensen qua muziek, social media en nieuws.
Kiezen: Je maakt bewust keuzes in welke mensen belangrijk zijn, wat je wilt bereiken en welke meningen er toe doen.
Om wie maak jij je druk?
Tijdens onze lezingen en trainingen zien we, dat veel mensen zich druk maken om mensen die ver weg staan. We maken ons druk om de mening van die collega’s en daardoor passen we ons aan, werken we te hard, waardoor we ‘s avonds geen tijd hebben voor ons gezin. Of we maken ons zo druk om die mail, die je kreeg en die ervoor zorgt, dat je de hele dag chagrijnig bent tegen je kinderen.
Het is dus belangrijk om te ontdekken waar jouw prioriteiten liggen. Tijdens onze trainingen kijken we dan bijvoorbeeld naar de kernwaarden waar jij naar wilt leven. Of je kunt kijken naar de verschillende rollen die jij hebt in jouw leven, welke rollen zijn belangrijk voor jou?
Want je hebt maar één pot met energie, aan wie geef jij jouw energie?
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid