Wie ben jij?
Als jij in de spiegel kijkt, als je praat over jezelf, weet jij dan wie je bent?
In ons leven leren we veel. We leren over de geschiedenis, over taal, rekenen of toegepaste wiskunde. Alles wat we leren helpt ons om de wereld om ons heen iets beter te snappen. En als jij je echt verdiept in een onderwerp, kom je er vrijwel altijd achter, dat je er maar weinig weet. We weten heel weinig van de wereld om ons heen, we rijden in auto’s waarvan we niet snappen hoe ze werken en ik typ nu op een laptop waar ik niet van snap hoe deze in elkaar zit of hoe het computersysteem precies werkt.
Dat is allemaal niet erg, want we kunnen gebruik maken van tools. Eén van de tools waar we bijzonder weinig vanaf weten is die in onszelf. We weten niet hoe ons lichaam werkt, wat de precieze invloed is van eten, gedachten, andere mensen om ons heen, eenzaamheid, stralingen, liefde en nog zoveel meer.
Laat ik ook direct maar duidelijk zijn, we zullen dit nooit helemaal snappen, er is altijd meer te ontdekken en te onderzoeken. Toch is het een goed idee om onderzoek te doen naar wie wij zijn en wie wij willen zijn. Voor de jongeren onder ons is het belangrijk om uberhaupt een mening te vormen over allerlei aspecten in hun leven. Voor de wat ouderen onder ons is het wellicht veel belangrijker om vooral standaard gedachten los te laten en weer open te staan voor nieuwe inzichten.
We hebben allemaal bepaalde gedachten in ons hoofd. Soms zijn ze realistisch, soms totaal niet. Soms zijn deze gedachten veel te positief, soms veel te negatief en een enkele keer komen ze in de buurt van de realiteit.
De vraag die overblijft is: ‘Hoe kom ik er dan achter wie ik ben?’
Erachter komen wie jij bent kan je helpen om een voldoening te ervaren in jouw leven. Alleen zelfkennis is niet voldoende, maar het is wel een goede plek om te starten. Als je namelijk niet weet wie jij bent of wie jij wilt zijn dan voelt het leven leeg aan het heeft het geen nut.
Onderzoeken wie jij bent kun je op verschillende manier doen. Op dit moment geven we jou drie gebieden die jij in ieder geval wilt onderzoeken:
- De relatie tussen jouw ouders en tussen jou en je ouders
- De wensen en behoeften, die jij hebt en wat een goed leven voor jou is
- De valkuilen, die jij hebt en hoe deze zich zouden kunnen openbaren
De relatie tussen jouw ouders en tussen jou en je ouders
Wij als mensen leven niet los van onze omgeving. Onze opvoeding en de mensen om ons heen bepalen voor een groot gedeelte wie wij zijn. Dus daarom is het belangrijk om in ieder geval naar je gezin van herkomst te kijken.
Kijk bijvoorbeeld hoe je ouders omgingen met hun gezondheid en hoe jij dat doet. Hoe gingen ze om met geld, liefde, eerlijkheid, trouw zijn, sporten, boosheid, emoties vriendschappen, alcoholgebruik enzovoort? Meestal hebben we de neiging om precies hetzelfde te doen als onze ouders of juist totaal het tegenovergestelde.
Als man is het specifiek belangrijk om je eens te verdiepen in het contact tussen jou en je vader en als vrouw tussen jou en je moeder. Juist deze rollen zijn extra belangrijk, dus schrijf eens voor jezelf op wat voor een type man je vader is of hoe je moeder is. Kijk vanuit daar naar jezelf, wat herken jij, wat doe je bewust anders, hoe groot is de invloed van je ouders nog? Wat vind je daarvan?
Tip: Het helpt om dit op te schrijven, juist in alle rust hierover schrijven zorgt vaak voor meer helderheid
De wensen en behoeften die jij hebt en wat een goed leven voor jou is
Je wilt voor jezelf onderzoek hoe jouw leven eruit zou kunnen zien als jij je voor jezelf zou zorgen op een goede manier. Dus wat als je goed zorgt voor je gezondheid, vriendschappen, relatie, werk, financieën, zingeving enzovoort. Als je dat op een goede manier doet, hoe ziet jouw leven er dan uit? Wees hierin niet overdreven positief. Kijk realistisch naar jezelf. Dus beantwoord de vraag: ‘Wat als ik goed mijn best zou doen om voor mezelf en mijn omgeving te zorgen?’
Als je dit onderzocht hebt dan helpt het om deze informatie in je onderbewuste te krijgen. Het helpt om hier vaker mee bezig te zijn. Dus schrijf bijvoorbeeld elke week op hoe je leven eruit zou kunnen zien, of waar je naartoe wilt.
Mocht je trouwens perfectionistisch zijn, wees dan op een bepaald punt tevreden. Je kunt niet het hele leven vooruit plannen en dat hoeft ook niet. Dus zorg wel dat je op een gegeven moment in actie komt.
De valkuilen die jij hebt en hoe deze zich zouden kunnen openbaren
Naast het positieve is het ook belangrijk om je te verdiepen in jouw leven als het niet de goede kant op gaat. Schrijf hiervoor in eerste instantie je valkuilen op. Heb jij de neiging snel verslaafd te raken? Kun je mega bot zijn tegen de mensen om je heen? Kost het je moeite om eerlijk te zijn? Zorg je slecht voor je eigen lichaam?
Schrijf voor jezelf op hoe jouw leven eruit zou zien als jij de negatieve kant op zou duiken. Wees hierin realistisch. Dus ga niet je negatieve kanten overdrijven. Een paar voorbeelden:
Het kan dat jij jezelf goed genoeg kent om te weten dat als er niemand is om op je te letten dat je prima de hele dag kan gamen.
Het kan ook zo zijn dat jij je slecht voelt bij elk moment dat je niks doet dat je daarom 120 uur per week werkt en geen tijd hebt voor je gezin
Misschien kan jij zo bot zijn dat iedereen om je heen soms bij je weg vlucht.
Kijk dan realistisch naar wat je moet doen om dit te voorkomen.
Neem specifiek even de aandacht om na te denken over verslavingen zoals drugs en alcohol omdat deze specifiek veel mensen de vernieling in helpen.
Kom in actie
Het doel van zelfkennis is natuurlijk niet alleen om deze kennis te hebben, het doel is juist om hier iets mee te doen. Dus als jij jezelf steeds beter leert kennen dan kun je vanuit daar een mooi leven gaan maken voor jezelf en de mensen om jou heen.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid