Wat kun jij doen tegen overprikkeling?
Jij als persoon krijgt de hele dag door prikkels binnen. Sommige komen binnen via je zintuigen, maar ook intern kun je prikkels aanmaken. Denk bij externe prikkels bijvoorbeeld aan fel licht, een harde geur, een nare smaak, een aparte structuur van eten, het zand tussen je tenen, het labeltje van je shirt. Interne prikkels zijn bijvoorbeeld het piekeren van je hersenen of het zeurende gevoel vanuit je buik. Al deze prikkels zorgen er samen voor dat jij je soms overprikkeld kunt voelen. In dit blog gaan we het hebben over prikkels, overprikkeling en hoe jij kunt leren hier goed mee om te gaan.
We gaan je lichaam vergelijken met een fles, een fles die gevuld wordt met alle prikkels die binnen komen. Soms gaat dit in kleine stapjes maar soms vult deze fles zich ook in één keer. Dit laatste gebeurt meestal in een heftige situatie. Je krijgt ruzie of iemand van wie jij houdt wordt ziek en daarom sla je aan het piekeren. Het zou fijn zijn als deze fles soms leeg is, zodat jij je rustig en ontspannen voelt. Dit is voor veel mensen niet zo. Wij geven bijvoorbeeld veel lezingen over hooggevoeligheid en daarbij zien we dat 80% van de deelnemers deze fles bijna nooit leeg kan maken. Als die fles niet leeg loopt, dan blijven de spanningen oplopen. Dit willen we natuurlijk voorkomen.
Tip: Voordat je verder gaat, controleer bij jezelf hoe vol deze fles nu ongeveer zit en is dat vaker zo?
Jouw lichaam (of de fles) geeft aan als je niet genoeg rust krijgt. Dit doet het zo subtiel mogelijk, maar je moet er wel naar luisteren. Als je normaal vrij ontspannen bent maar je hebt een paar drukke dagen dan wordt je vaak eerst moe. Stel je luistert dan niet naar je lichaam dan worden de klachten steeds heftiger. Denk hierbij aan, hyperventileren, hoofdpijn, eczeem, knipperende ogen, maagklachten, moeilijke ademhaling, enzovoort. Als je hier lang genoeg niet naar luistert, dan gaat je lichaam aan de noodrem trekken. In onze maatschappij noemen wij dit een burn-out. Je lichaam zegt dan: ‘Je moet nu rust nemen’.
Hoe krijg je minder prikkels?
Als je fles helemaal vol zit dan kun je de volgende stappen proberen uit te voeren. Wees je ervan bewust dat als je fles al langere tijd vol zit, het langer duurt om deze te legen, dus gun jezelf de tijd.
Stap 1: Zelfzorg
In eerste instantie wil je zo goed mogelijk voor jezelf zorgen op de korte termijn. Dit is ervoor bedoeld om die fles een klein beetje leeg te krijgen. Hierbij gaat het er vooral om dat je uit je hoofd komt en in je lichaam. Denk aan zaken als wandelen, fietsen, de sauna, je spanning eraf douchen, lopen met de hond, knuffelen met geliefden of ontspannen puzzelen. Dit zorgt ervoor dat jij je hersenen de ruimte geeft om even te ontspannen. Soms kan het ook werken om even je boosheid te uiten op een bokszak of je verdriet eruit te huilen met een zielige film. Probeer hierbij gerust een aantal aspecten uit, het is jouw lichaam kies vooral wat past bij jou.
Stap 2: Mindset
Deze prikkels komen natuurlijk ook in je hersenen binnen en ook daar moeten ze verwerkt worden. Hoe jij tegen jezelf praat en de stemmen die jij toelaat beïnvloeden enorm hoe snel jouw fles vol zit. Op deze manier kun jij ook je fles leeg laten lopen. Je kunt je hersenen zien als een magneet die gelijksoortige gedachten aantrekken.
Stel je bent erachter gekomen dat er een gat in je boek zit. Bij iedereen die nu naar je kijkt en aardig naar je lacht denk jij: ‘Zie je wel die ziet dat gat in mijn broek, ik loop voor gek’. Stel dat je juist een nieuwe broek had gekocht en mensen keken naar jou dan had je gedacht: ‘Zie je wel, ik zie er bijzonder knap uit vandaag.’
Zo werken je hersenen ook als het gaat om positiviteit en negativiteit. Dus verplicht jezelf om positief te denken, hierdoor ga je ook meer positieve dingen zien. Een aantal tips om dit te doen:
- Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent.
- Luister elke ochtend naar je favoriete liedje. Een liedje over kansen, mogelijkheden, liefde of jij als superman of superwoman.
- Schrijf affirmaties op voor jezelf. Zoals elke ochtend een aantal zinnen die vol positiviteit gaan over jou.
- Benoem jouw kwaliteiten tegen jezelf.
- Benoem je dankbaarheid naar een Godheid
- Enzovoort, zolang het maar positief is!
Jouw hersenen hebben deze positiviteit nodig om nieuwe energie op te doen.
Stap 3: Keuzes maken
Als jouw fles vol zit op dit moment dan komt dit meestal ergens door. Bijna altijd is dat iets in jouw omgeving. Je krijgt bijvoorbeeld veel stress van je werkgever of je piekert veel over de lastige situatie met je buurvrouw. Vaak zijn dit aspecten die relatief belangrijk voor jou zijn. Het is goed om te snappen dat als de situatie niet veranderd het dan moeilijk is om te zorgen dat je fles leeg loopt. Alle prikkels blijven dan natuurlijk binnen komen.
Daarom moeten er keuzes gemaakt worden. Je moet iets veranderen in de manier waarop je leeft. Een aantal aspecten die wij veel zien tijdens onze lezingen over hooggevoeligheid zijn:
- Je wilt leren om je eigen grenzen aan te geven.
- Je wilt bepaalde mensen uit je leven zetten.
- Je wilt gaan vertellen dat je minder gaat werken.
- Je wilt anders om gaan met je familie
- Enzovoort
Allemaal aspecten die moeilijk zijn om te veranderen maar die wel een grote invloed kunnen hebben. Wees je ervan bewust dat het maken van deze keuzes zorgt voor pijn (kiespijn ;) ). Jij wilt iets gaan doen wat je moeilijk vindt, dat is naar voor jou en ook voor de ander. Want jij gaat opeens 'nee' zeggen en de kans is groot dat je werkgever, moeder, vriend of partner daar niet direct blij mee is.
Doe dit in kleine stapjes, zorg ervoor dat jij jezelf goed voorbereid voor het gesprek en wees lief tegen jezelf. Ook als het niet goed gaat is het belangrijk om vol liefde naar jezelf te kijken.
Hooggevoeligheid en prikkels
Vanuit onze specialisatie kunnen we natuurlijk veel zeggen over hoe hooggevoelige mensen (HSP’ers) met prikkels om gaan. Wat we zien is dat bij hooggevoelige mensen de fles vaak eerder vol raakt. Dit komt omdat er meer prikkels ongefilterd naar binnen komen. Het is dan dus extra belangrijk om deze prikkels goed te reguleren, kies er bewust voor om dit in te bouwen in je leven. Tijdens onze lezingen zien we vaak dat de helft van de HSP’ers in een burn-out heeft gezeten of er tegenaan zit. Dat geeft direct aan hoe belangrijk het is om juist als hooggevoelig persoon goed voor jezelf te zorgen hierin.
De gratis online training over hooggevoeligheid
-
In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.
-
Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.
- De gratis training Hooggevoeligheid